De eerste lokale bijeenkomst van IJmuiden was woensdag 26 juni bij BRAK op een mooie plek op de duinen. Tijdens deze avond kregen de deelnemers de kans om hun gezamenlijke doelen te vormen, meetvragen te formuleren, en mogelijke locaties voor de sensoren aan te wijzen. Vergelijkbare bijeenkomsten vonden al eerder plaats in Beverwijk en Wijk aan Zee.
De avond begon met een presentatie over luchtkwaliteit van Hester Volten van het RIVM. Het voorbeeld van het in kaart brengen van de paasvuren van afgelopen April en hoe deze door een groot deel van het land de luchtkwaliteit beïnvloedde, gaf inspiratie voor de metingen in dit project.
Daarna konden de deelnemers dan ook meteen zelf aan de slag met het vormen van gedeelde doelen en bijbehorende indicatoren. Dus wat wil je precies bereiken met dit project en hoe meet je de voortgang richting dit doel. Een overzicht van de doelen:
- Begrijpen welke stoffen van welke bron komen
- De leefbaarheid vergroten
- Bewustwording
- Weten of wij in actie moeten komen en hoe dan
- Meer vertrouwen krijgen in de officiële metingen
- Een schonere leefomgeving voor de gezondheid en het milieu
De uiteindelijke meetvragen werden ten slotte gevormd, en op een grote kaart van IJmuiden gekoppeld aan mogelijke locaties voor de sensoren. Een overzicht van de meetvragen:
- Waar is de meeste overlast?
- Wat is de invloed van de cruiseschepen, de ferry, vliegtuigen, en de A9 op de luchtkwaliteit?
- Kunnen de kinderen buiten spelen?
- Hoe is de luchtkwaliteit op achtergrond locaties?
- Hoe is de luchtkwaliteit op het strand?
- Wat is de invloed van warmte en regen?
- Kan ik buiten sporten?
- Hoe is de lucht bij mij thuis en bij mijn school?
- Kan ik eten uit mijn moestuin?
- Wat is de invloed op de biodiversiteit?
- Waar komt welke lucht vandaan?
Op woensdag 10 juli komen we weer bij elkaar voor het afmaken van de meetstrategie en het in elkaar zetten van de sensoren. Meld je hier alvast aan!