Gooi en Vechtstreek

In de Gooi en Vechtstreek is Hollandse luchten sinds 2022 actief in Blaricum, Eemnes, Laren (BEL-combinatie), Hilversum en Gooise Meren. 

De BEL-combinatie
In de BEL-combinatie (Blarcium, Eemnes en Laren) zal er komende meetperiode met zo’n 15 fijnstof sensoren gemeten gaan worden. Blaricum en Laren liggen tussen de A1 en A27 en Eemnes ligt vlak naast de A27. De nabijheid van deze snelwegen maakt veel bewoners bezorgd over de uitstoot door verkeer. Onder andere op de kruising van de A1 en de Hilversumse weg zal gekeken worden of deze uitstoot door eventuele windeffecten beïnvloed wordt. Daarnaast zijn er zorgen over de uitstoot van de scheepvaart, lokale houtstook en de asfaltfabriek. Daarom wordt gemeten op specifieke plaatsen zoals op de Eembrugge, het Raboes en de Goyergracht. Met deze metingen hopen de bewoners meer inzicht te krijgen wat het verschil in fijnstof is tussen verschillende wijken en tussen de binnen- en buitengebieden.

Hilversum
In 2020 is Meetbaar Hilversum van start gegaan met een burgermeetnetwerk. Door leden is een betaalbare en accurate sensor kit in elkaar gezet. Inmiddels zijn er van Meetbaar Hilversum nu zo’n 35 meetpunten zichtbaar op het Samen Meten platform (RIVM) en Sensor.community (Luftdaten). In 2022 is Meetbaar Hilversum gaan deelnemen aan Hollandse Luchten. Als onderdeel van Hollandse Luchten willen ze onderzoeken hoe hun meetingen kunnen worden verbeterd en wordt er informatie uitgewisseld. Ook is Meetbaar Hilversum nieuwsgierig welke andere metingen – naast fijnstof – verricht kunnen worden. Bijvoorbeeld het meten van geluid of stikstof. Met de data willen de leden in Hilversum een duidelijk actieplan opstellen. Zij willen bijvoorbeeld data verzamelen over grote ‘vervuilers’ in de regio en informatie delen met andere instanties (ggd, brandweer, politie).

Gooise Meren
Momenteel schrijven we samen met de leden uit Gooise Meren de tekst voor deze pagina.