Gooi en Vechtstreek

In de Gooi en Vechtstreek is Hollandse luchten sinds 2022 actief in Blaricum, Eemnes, Laren (de BEL-gemeenten), Hilversum en Gooise Meren.

De BEL-gemeenten
In de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren zal er komende meetperiode met zo’n 15 fijnstof sensoren gemeten gaan worden. Blaricum en Laren liggen tussen de A1 en A27 en Eemnes ligt vlak naast de A27. De nabijheid van deze snelwegen maakt veel bewoners bezorgd over de uitstoot door verkeer. Onder andere op de kruising van de A1 en de Hilversumse weg zal gekeken worden of deze uitstoot door eventuele windeffecten beïnvloed wordt. Daarnaast zijn er zorgen over de uitstoot van de scheepvaart, lokale houtstook en de asfaltfabriek. Daarom wordt gemeten op specifieke plaatsen zoals op de Eembrugge, het Raboes en de Goyergracht. Met deze metingen hopen de bewoners meer inzicht te krijgen wat het verschil in fijnstof is tussen verschillende wijken en tussen de binnen- en buitengebieden.

Hilversum
In 2020 is Meetbaar Hilversum van start gegaan met een burgermeetnetwerk. Door leden is een betaalbare en accurate sensor kit in elkaar gezet. Inmiddels zijn er van Meetbaar Hilversum nu zo’n 35 meetpunten zichtbaar op het Samen Meten platform (RIVM) en Sensor.community (Luftdaten). In 2022 is Meetbaar Hilversum gaan deelnemen aan Hollandse Luchten. Als onderdeel van Hollandse Luchten willen ze onderzoeken hoe hun meetingen kunnen worden verbeterd en wordt er informatie uitgewisseld. Ook is Meetbaar Hilversum nieuwsgierig welke andere metingen – naast fijnstof – verricht kunnen worden. Bijvoorbeeld het meten van geluid of stikstof. Met de data willen de leden in Hilversum een duidelijk actieplan opstellen. Zij willen bijvoorbeeld data verzamelen over grote ‘vervuilers’ in de regio en informatie delen met andere instanties (ggd, brandweer, politie).

Gooise Meren
In Gooise Meren, bestaande uit Naarden, Bussum, Muiderberg en Muiden, wordt met zo’n 15 sensoren de luchtkwaliteit in kaart gebracht. Voor Muiden en Muiderberg is een plan gemaakt om onderzoek te doen naar onder andere de luchtkwaliteit rond de A1. Ook wordt onderzocht of de vliegcorridor die over het gebied gaat, invloed heeft om de metingen. In het bijzonder wordt er gekeken of we plaatsen in kaart kunnen brengen waar mensen buiten recreëren. In Naarden en Bussum willen de bewoners onder andere bronnen als doorgaand verkeer en houtkachels in kaart brengen. Naast fijnstofsensoren zijn er in het gebied ook Palmes buisjes opgehangen om NO2 te meten.

Pilot Geluid Meten
In februari 2023 zijn we naast het meten van fijnstof ook gestart met een pilot voor het meten van geluid in de BEL-gemeenten en in Gooise Meren. Deze pilot is onderdeel van het GLIMI-project en doet Hollandse Luchten in samenwerking met SoundAppraisal en Munisense.