SODAQ AIR

Sensortechnologie wordt steeds goedkoper en beter. Ook sensoren om kwaliteit van de lucht te meten ontwikkelen zich in rap tempo. Waag Futurelab heeft de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar betaalbare sensortechnologie voor luchtkwaliteit. Dit heeft geleid tot de HoLu-sensorkits (v1 & v2).

Vanaf 2022 maken we gebruik van de SODAQ AIR sensorkits. Deze zijn vanuit het Snuffelfietsproject doorontwikkeld door SODAQ in samenwerking met de provincie Utrecht, Civity en masterstudenten van de TU Delft. De werkgroep techniek van Hollandse Luchten heeft gekozen voor deze sensoren op basis van een wensenlijst naar aanleiding van de lessen en ervaringen uit de eerste fase. Lees meer over deze keuze in het verslag Waarom hebben we gekozen om met de SODAQ AIR te meten?

Zowel de hardware als de data die wordt verzameld zijn volledig open source. Dit is een gevolg van SODAQs deelname aan het Open!Next project. Zo heeft iedereen, overal toegang tot de binnenkant van de sensor en een wereldwijde database van luchtkwaliteitsmetingen. De data van de stationaire SODAQ AIRs van Hollandse Luchten wordt, samen met de officiële data van het Luchtmeetnet en de waarden van de Palmesbuisjes, gevisualiseerd op de Hollandse Luchten kaart.