Open data

In Hollandse Luchten verzamelen we met onze sensoren open data. Dit betekent dat iedereen toegang heeft tot deze data. Op deze pagina vindt je visualisaties, analyse tools en modellen van de sensordata. Hiermee kun je zelf een analyse maken van de sensordata. 

Voor een aantal tools is op deze pagina ook een uitleg of handleiding te vinden. Mocht je vragen hebben over het gebruik van de tools, dan kun je deze stellen tijdens een Hollandse Luchten bijeenkomst, op het forum, of via de Hollandse Luchten helpdesk.

Onderaan de pagina kun je de links vinden om de data te downloaden.

Data-analyse

Hollandse Luchten Kaart

Op de Hollandse Luchten kaart kun je de data van de Hollandse Luchten sensoren (SODAQ AIR) bekijken. Op deze kaart kun je ook alle meetvragen van de bewoners bekijken. De kaart is voor iedereen toegankelijk en is eenvoudig te gebruiken om de gemeten luchtkwaliteit in een gebied te bekijken en te vergelijken. Ook kun je historische informatie zien.

Power BI Dashboard

Op dit dashboard kun je zelf de data van de Hollandse Luchten sensoren analyseren.

Samen Analyseren Tool

Als je op zoek bent naar meer mogelijkheden om de data te analyseren, dan kun je de Samen Analyseren Tool gebruiken. De Samen Analyseren Tool is een interactieve tool voor eenvoudige datavisualisatie van luchtkwaliteitssensoren. De tool is ontwikkeld door het RIVM.

Samen Meten Dataportaal

De Samen Meten kaart van het RIVM laat actuele (sensor)metingen van de leefomgeving zien. Naast luchtkwaliteit, bevat deze kaart ook metingen van water en geluid. Deze metingen worden door verschillende partijen gedaan. Hier kan de data van Hollandse Luchten worden vergeleken met die van andere citizen science projecten in Nederland.

Know Your Air

Op deze website van SODAQ kun je data bekijken van alle SODAQ sensoren. Ook SODAQ sensoren die in het buitenland meten, staan op deze kaart.

GCN tool

De GCN tool van het RIVM geeft inzicht in de lokale uitstoot van fijnstof, stikstof dioxide en roet. Met de GCN tool kan per gemeente de bijdrage van verschillende typen bronnen aan emissies en concentraties luchtverontreiniging worden opgezocht.

Luchtmeetnet

Via het Luchtmeetnet kun je data bekijken van officiële meetstations. Ook kun je hier de data bekijken van de Palmes buisjes die stikstofdioxide (NO2) meten en opgehangen zijn voor Hollandse Luchten. Je kunt ook de verwachte luchtkwaliteit voor morgen en overmorgen bekijken.

Power BI Dashboard (historische data)

Op dit dashboard vind je alle historische data van de HoLu-sensoren (de sensor die in de pilot van Hollandse Luchten werd gebruikt) tussen september 2019 en november 2022.

GLIMI portal

In februari 2023 is Hollandse Luchten van start gegaan met een pilot Geluid Meten in Gooise Meren en de BEL-combinatie. Zes geluidssensoren meten het geluid. Doe je mee met de pilot? Dan kun je in het GLIMI portal jouw geluidsbeleving bijhouden.

Atlas Leefomgeving

Op de Atlas Leefomgeving vind je verschillende kaarten over de leefomgeving zoals geluid, luchtkwaliteit en hitte. Ook kun je checken hoe jouw leefomgeving scoort.

Spot de Gifwolk

Op deze website van actiegroepen FrisseWind.nu en Greenpeace Nederland vind je de meldingen die mensen thuis hebben gedaan over verdachte wolken of brand op het terrein van Tata Steel.

Data downloaden

De data is voor iedereen toegankelijk om te downloaden, zelf data-analyses op toe te passen of te visualiseren. Via de onderstaande links vind je informatie over hoe je data kunt downloaden of opvragen via de SamenMeten API. De Hollandse Luchten kaart is een React applicatie en maakt gebruikt van Mapbox GL JS, Deck.gl en Recharts. Bekijk de code op Waags GitLab.