Foto door Daniel van den Bor, Smart City Haarlem

Verslag: Data-analyse en presentatie TNO in Haarlem

Op dinsdagavond 9 mei vond de data-analyse bijeenkomst in Haarlem plaats en werd het Hollandse Luchten Dashboard gepresenteerd!

Op dinsdagavond 9 mei 2023 organiseerde de gemeente Haarlem samen met Hollandse Luchten, Smart City Haarlem en TNO een data-analyse bijeenkomst voor de leden van Hollandse Luchten Haarlem en andere geïnteresseerden. Er waren naast deelnemers uit Haarlem ook leden uit de IJmond, Zaanstad en Castricum aanwezig. De avond werd goed bezocht; we waren met ongeveer 30 leden. Annabel Thomas van Waag Futurelab leidde de avond in met o.a. de nieuwe animatie van Hollandse Luchten. Deze maakt in een minuut duidelijk wat Hollandse Luchten is, en wat we doen. De animatie wordt hieronder weergegeven.

 

Na het plenaire gedeelte volgde een toelichting van Hedy te Rietmole (AethiQs) en Mark Verschuren (AethiQs) over het data dashboard (Power BI) dat speciaal gemaakt is voor Hollandse Luchten. Het interactieve dashboard is ontwikkeld om leden van Hollandse Luchten en andere geïnteresseerden de mogelijkheid te geven om zelf aan de slag te gaan met de data van de SODAQ AIR sensorkits. In het dashboard wordt de data van de sensorkits gekoppeld aan andere openbare databronnen, zoals weerdata (KNMI), tijd, locatie en databronnen van het RIVM. Doordat de data overzichtelijk wordt weergegeven in grafieken, diagrammen en kaarten is het mogelijk om zelf met de data aan de slag te gaan. En dat was ook precies de bedoeling van de avond. De aanwezigen hadden zelf hun laptop meegenomen en konden aan de slag met verschillende opgaves uit de workshop. Er waren diverse experts aanwezig om de aanwezigen te begeleiden en vragen te beantwoorden.

Opmerkingen en vragen die onder andere uit de analyse naar voren kwamen waren:

‘Als je onderzoek doet, moet je vooraf bepalen wat je wilt weten en hoeveel sensoren je daarvoor nodig hebt.’

 ‘Leden van Hollandse Luchten Haarlem willen graag het NS-terrein onderzoeken, maar één sensor is dan te weinig, je moet sensoren om het hele terrein hangen.’

‘Soms is het lastig om duidelijk antwoord te geven met alleen data analyse, duiding is dan belangrijk.’

 ‘Toen er in de slachthuisbuurt gebouwd werd was er een duidelijke piek te zien (media maart 2023).’

 Het is vanaf nu ook mogelijk om zelf met het Power BI Dashboard aan de slag te gaan. Je vindt het dashboard hier. Neem vooral een kijkje en laat op het forum weten als je vragen hebt of wanneer er iets niet duidelijk is.

Bart van der Poel in actie, foto, Daniel van den Bor

Na de workshop volgde er een presentatie van Bart van der Poel van TNO. Zij zijn onder andere een luchtradar aan het ontwikkelen. Dat is een soort buienradar voor luchtkwaliteit. Daarnaast is TNO bezig met het opzetten van een Urban Strategy Tooling. Dat is een programma om diverse scenario’s door te rekenen in relatie tot luchtkwaliteit. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de luchtkwaliteit als een deel van de stad autovrij wordt gemaakt? Of als je een weg aanpast naar een 80 km zone? Het model koppelt verschillende databronnen (o.a. verkeer) aan luchtkwaliteit afkomstig uit het RIVM luchtmeetnetwerk en geeft dan een scenario van wat dit in de toekomst zou kunnen betekenen.

Zowel de presentatie van TNO, als die van Mark en Hedy over het Dashboard kun je onder aan het artikel downloaden.

Al met al was het een zeer leerzame en inspirerende avond, waarop iedereen zelf kon experimenteren met het opstellen van een data-analyse. Het was een primeur voor Hollandse Luchten en weer een nieuwe stap in het project dat als doel heeft om met behulp van burgerwetenschap een context te creëren waarin bewoners, overheden, experts en het bedrijfsleven samen kennis opbouwen, dialoog voeren en het handelingsperspectieven verbeteren voor een gezonde fysieke leefomgeving.

Ben je nog geen lid van Hollandse Luchten? Meld je aan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van Hollandse Luchten.