Het RIVM biedt sinds december 2023 gekalibreerde data aan voor onder andere de sensoren van Hollandse Luchten. In dit artikel lees je meer over de kalibratie en hoe dat werkt. Met kalibreren bedoelen we het zo goed mogelijk vertalen van een meting van de sensor naar de concentratie die gemeten zou zijn met een officiële meting. Dit is nodig omdat omgevingskenmerken, zoals luchtvochtigheid of temperatuur, de sensormeting kunnen beïnvloeden. Deze gekalibreerde uurgemiddelden van de Sensirion SPS30 sensoren worden nu ook op de kaart van Hollandse Luchten weergegeven. Als je op de kaart de data bekijkt of een vergelijking maakt tussen de data van verschillende sensoren of een officieel luchtmeetnet station, dan laat de kaart automatisch gekalibreerde data zien.
Ruwe data
Je hebt nog steeds toegang tot de ruwe data. Als je op een sensor klikt op de kaart, kun je jouw ruwe data aanzetten om de twee waarden (ruwe data en gekalibreerde data) naast elkaar te zetten. De ruwe data wordt ook weergegeven via samenmeten.rivm.nl. Daar kun je ook een Excel sheet downloaden met gekalibreerde of ongekalibreerde data. Tot slot zijn beide datastromen toegankelijk via een API, voor de mensen die op een geavanceerde manier met de data aan de slag willen.
Luchtmeetnet
De data van de stations van het luchtmeetnet komt op dit moment niet meer door op de kaart van Hollandse Luchten. Wij onderzoeken dit probleem en gaan deze verbinding zo snel mogelijk herstellen. Tot die tijd kan je alle officiële luchtmeetnet data bekijken op luchtmeetnet.nl.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de effecten van luchtkwaliteit op je gezondheid?
Wat meten onze sensorkits?
Waarom meten we de luchtkwaliteit?