In Zaanstad kwamen zeven leden van de meetgroep bij elkaar om de doelen voor 2024 te bepalen. De bijeenkomst was in broedplaats De Hellema, met zicht op de Zaan. Eline Verhoeven, onderzoeker gezonde leefomgeving en burgerwetenschap van het RIVM was aanwezig om haar expertise te delen en tips te geven over de meetstrategie. Annabel Thomas van Waag Futurelab was aanwezig om de meetgroep te ondersteunen bij het bepalen van de doelen en de avond te begeleiden.
Een focus op industrie
De grootste focus bij de meetgroep Zaanstad ligt op de industrie. Daarnaast zijn mensen op zoek naar meer kennis, over data, fijnstof en gezondheid en zouden zij graag door middel van kennis en data beleid en wetgeving willen beïnvloeden.
Industrie is een hot item in Zaanstreek. Er staan veel fabrieken dicht bij woonhuizen en scholen. Inwoners ruiken en zien uitstoot van deze industrie. De industrie heeft vergunningen in deze regio, maar niet iedereen vertrouwt erop dat deze vergunningen voldoende zijn, of dat de industrie zich aan die afspraken houdt. De aanwezigen concentreren zich op drie fabrieken; Olam, Tate & Lyle en de biomassacentrale. Rondom die eerste twee zijn al aardig wat sensoren gepositioneerd. Rond de biomassacentrale zouden er nog minimaal drie in verschillende windrichtingen omheen moeten hangen.
Overigens willen de aanwezigen ook graag in gesprek gaan. Één van de aanwezigen werkt voor een fabriek. Hij zou graag informatie geven over zijn werk en hoe zijn werkgever schadelijke uitstoot tegengaat. Ook de andere aanwezigen zijn naast het meten geïnteresseerd in het verhaal van de industrie zelf.
Kennis over sensoren en data
Een ander doel van de meetgroep is meer kennis over de sensoren en data opdoen, zodat zij bronnen van luchtvervuiling kunnen aanwijzen. We willen weten wat de sensoren precies kunnen meten en wat niet, wat de weersomstandigheden doen met fijnstof, en of fijnstof een indicatie is voor andere vervuilende stoffen in de lucht.
Naar aanleiding van een data-analyse zouden aanwezigen graag het beleid van de gemeente of de industrie beïnvloeden. Zoals het herzien of aanpassen van vergunningen, of het herzien van beleid van de gemeente.
Uitbreiding van het meetnet
Tot slot zien de aanwezigen een kans om gaten in de verspreiding van de sensoren in Zaanstad te dichten. Er is een nieuw lid aanwezig die in de buurt van de Westzanerdijk een sensor op wil hangen. Daar hangt nog geen sensor in de buurt, dus de meetgroep is het eens om daar een extra sensor te hangen.
Daarnaast hebben zij de wens om nog een sensor in Wormer of Wormerveer te hangen om het aantal meetpunten aan die kant van de gemeente te verhogen.
Een van de eerste stappen is nu om meer informatie te verzamelen over de biomasssacentrale en de meetresultaten die een van de leden daar al heeft verzameld. Daarna kunnen de leden op zoek naar locaties voor de extra sensoren.
Hollandse Luchten wil de leden graag ondersteunen met kennis, netwerk en experts. We kunnen bijvoorbeeld een mail of persbericht uitsturen over de gewenste extra locaties, of een themabijeenkomst houden over het meten van industrie. Neem hier voor contact op met Sylke, contactpersoon van Zaanstad via sylke [at] waag [dot] org.
Wil je ook lid worden van Hollandse Luchten? Meld je aan.
Blijf op de hoogte: Aanmelden nieuwsbrief .