Verslag: Zaanstad legt focus op (bouw)verkeer, industrie en bronbepaling van vervuiling in de lokale luchtkwaliteit.

Tijdens de bijeenkomst op dinsdag 17 juni besprak de meetgroep Zaanstad gezamenlijke doelen en stelde meetvragen op om na de zomer tot een duidelijke meetstrategie voor de jaren 2025-26 te komen.

De bijeenkomst van 17 juni was de eerste voor het jaar en nam plaats in buurthuis de Pelikaan in Krommenie. Een groep van 6 bewoners ging in gesprek met RIVM en gemeente & provincie over luchtkwaliteit en het uitwisselen van ervaringen. Het gesprek leidde tot een aantal thema’s die de focus zullen hebben en een set vragen die verder aangescherpt moeten worden.

Naast de bewoners waren er ook andere partners aanwezig. Pieter Out van de provincie Noord Holland, Yvonne van der Berg van de gemeente Zaanstad en Wouter Hendricx van het RIVM (online) sloten bij de bijeenkomst aan. Yvonne gaf een presentatie over luchtkwaliteit in de gemeente, het verloop van de luchtkwaliteit over de jaren, een paar van de grote bronnen en waar de gemeente wel en niet invloed op heeft en dus de focus op legt. Wouter vertelde meer over hoe onderzoek naar luchtkwaliteit in zijn werk gaat en gaf inzichten op voorgaande meetvragen van de meetgroep.  Imme Ruarus en Nehis Osagie van Waag Futurelab waren aanwezig om de meetgroep te ondersteunen bij het bepalen van de doelen en de avond te begeleiden.

De grootste focus die de meetgroep Zaanstad wil hebben is; het verzamelen van informatie over de impact van (bouw)verkeer op de lokale luchtkwaliteit. De impact van industrie in de regio op de lokale luchtkwaliteit. Bepalen of er een groot verschil is tussen het gevoel over de luchtkwaliteit en de daadwerkelijke luchtkwaliteit. En of het mogelijk is te bepalen wat de bronnen van lokale vervuiling zijn. Hiernaast zouden bewoners graag door middel van kennis en data, beleid en wetgeving willen beïnvloeden om de luchtwkaliteit verder te verbeteren.

Een paar van de belangrijkste vragen die gesteld werden zijn:

  • Wat is de invloed van de n.203, A8&9 op de luchtkwaliteit in Zaanstad (krommenie)?
  • Wat is het verschil in fijnstof en NO2 uitstoot van auto’s op een soortgelijke weg met 30-50-70 als snelheden?
  • Kunnen we de fijnstof overlast van het bouwproject Eilanden van Hain monitoren? En hoeveel fijnstof produceert zo een bouwproject?
  • Wat is de invloed van de HVC in Alkmaar op de fijnstof concentratie in Zaanstad? 
  • Is het mogelijk de bronnen te bepalen voor het vuil in de omgeving? (denk aan zwart op kozijnen, tafels die buiten staan etc.

Gedurende de zomer zullen de vragen nog aangescherpt worden. En deze input zal in een sessie na de zomer leidden tot de definitieve meetvragen die de focus krijgen in de aankomende meetperiode. Hiervoor wil de meetgroep verder in gesprek met de gemeente. Ook zullen we kijken of we het meetnet kunnen uitbreiden door meer sensoren te plaatsen. Hiernaast zullende de bestaande meetvragen op de Hollandse Luchten kaart worden geupdate met inzichten en links naar relevante artikelen of pagina’s.

Hollandse Luchten wil de leden graag ondersteunen met kennis, netwerk en experts. We kunnen bijvoorbeeld een mail of persbericht uitsturen over de gewenste extra locaties, of een themabijeenkomst houden. Neem hier voor contact op met Nehis, contactpersoon van Zaanstad via support [at] hollandse-luchten [dot] org.