Startbijeenkomst op donderdag 2 februari

Verslag: startbijeenkomst Geluid Meten in Gooi en Vechtstreek

We zijn gestart met een pilot Geluid Meten in de Gooi en Vechtstreek!

Op donderdag 2 februari zijn we in het Huis van Eemnes van start gegaan met de pilot voor het meten van geluid in de Gooi en Vechtstreek. Dit is een pilot van ongeveer drie maanden en is onderdeel van het GLIMI project. In deze pilot worden objectieve geluidsmetingen gecombineerd met de belevingen van geluid die bewoners zelf ervaren. Zo willen we het geluid in de omgeving zichtbaar en begrijpelijk maken. Samen met bewoners uit de gemeenten Gooise Meren, Blaricum, Eemnes en Laren hebben we donderdag de meetlocaties bepaald voor de vier geluidssensoren. Daarbij hebben we uitleg gekregen over de GLIMI portal, een online plek voor het documenteren van de geluidsbelevingen. Er is voornamelijk interesse in de geluidsoverlast vanwege weg- en vliegverkeer. Vanwege deze interesses is er gezamenlijk gekozen om de geluidssensoren op te hangen in wijken nabij drukke wegen of wijken die onder een corridor van Schiphol liggen. Dit zijn de volgende locaties:

  • Patrijzenhof in Eemnes

  • Kruising Hilversumse Weg en A1 in Laren

  • Zuidelijk deel van de Brinklaan in Bussum

  • Mariahoeve in Muiden

Binnenkort worden de geluidsmeters geplaatst en verschijnen ze op de GLIMI portal. Naast deze geluidsmetingen kan iedereen deelnemen aan het onderzoek door zelf belevingen in de portal te documenteren. Er volgt snel een bericht wanneer de sensoren geplaatst zijn en bewoners kunnen starten met het in kaart brengen van hun geluidsbeleving. Daarnaast zullen er in mei verschillende geluidswandelingen langs de geluidsmeters en in de wijk plaatsvinden. In juni sluiten we de pilot af met een analyse van de data en een evaluatie. Houd onze website en de nieuwsbrief in de gaten voor deze evenementen!   

Wil je de presentatieslides terugzien? Of lukte het je niet om bij de bijeenkomst aanwezig te zijn en wil je nog graag meedoen aan de pilot? Je kunt de presentatie hiernaast terugvinden en downloaden.