Verplaatsingen sensoren in kaart gebracht

In de huidige meetperiode (2022-2023) hebben de sensoren van Hollandse Luchten een enorme bak data verzameld. Deze data is te analyseren op het Hollandse Luchten datadashboard. Maar ook aan de zogeheten ‘achterkant’ van de data bevinden zich interessante inzichten. Zo ontdekten de leden van de data-science werkgroep onlangs dat de SODAQ-sensoren weleens op andere plekken metingen doorgeven. Maar hoe vaak gebeurt dat en waarheen verplaatsen de sensoren zich? Dat heeft de data-science werkgroep uitgezocht.

De leden van de werkgroep data science kijken voortdurend naar de kwaliteit van de data die wordt doorgegeven door de sensoren van Hollandse Luchten. Daarbij zijn onlangs de GPS-locaties van de sensoren onder de loep genomen. Hieronder staan de belangrijkste inzichten van deze analyse op een rij:

  • Verreweg de meeste metingen van een sensor – 86 procent – komen van één GPS-locatie.
  • Andere, veel voorkomende meetlocaties zijn vaak plekken waar sensoren worden uitgedeeld of gerepareerd. De woningen van Hollandse Helden, het kantoor van Waag Futurelab in Amsterdam en het hoofdkantoor van SODAQ in Hilversum komen daarom veel terug in de data.
  • 80 procent van de sensoren heeft maximaal drie meetlocaties.
  • De GPS-locaties van de sensoren wordt doorgegeven in drie decimalen. Dat is niet erg nauwkeurig. Ter vergelijking: een locatie op Google Maps wordt met zes decimalen weergegeven. Waarschijnlijk kunnen veel verplaatsingen dan ook worden verklaard door de onnauwkeurigheid van het GPS-signaal. Als een sensor volgens de data is verplaatst, staat hij in realiteit vaak nog op dezelfde plek. Hieronder, op Afbeelding 1, zie je een sensor die relatief veel verschillende meetlocaties heeft doorgegeven. Door de onnauwkeurigheid van het GPS-signaal is de kans groot dat het in werkelijkheid om één meetlocatie gaat. In dit geval is de verandering in locatie dus niet van invloed op de analyse van fijnstofdata, want in realiteit is er op dezelfde plek gemeten.
Afbeelding 1: Het is aannemelijk dat de verschillende locaties van deze sensor onnauwkeurigheden zijn in de bepaling van de GPS locatie.

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Schroom dan niet om contact op te nemen met support@hollandse-luchten.org.