Het eerste dat je kunt doen om te controleren of de sensor werkt is kijken of het lampje op de sensor brandt. Kijk in de handleiding om welk lampje het gaat. Daarnaast zal je sensor, indien aangemeld verschijnen op de kaart op het platform van hollandse-luchten.org. Hierin kun je zien of de sensor de data doorstuurt naar het platform en de sensor op de kaart waardes aangeeft.
Controleer de volgende onderdelen:
Defecten aan het meetstation als gevolg van door gebruiker zelf uitgevoerde wijzigingen in de volgende onderdelen komen niet in aanmerking voor vervanging of reparatie.:
In het geval van defecten aan materialen en/of componenten die een goede werking van het meetstation verhinderen, zal de provincie per geval beoordelen of het betreffende (defecte) onderdeel te vervangen en/of repareren is. Gebruiker meldt defecten zo spoedig mogelijk via het contactformulier.
In het geval van beschadiging of diefstal van het meetstation zal de provincie per geval beoordelen of er een nieuw meetstation ter beschikking gesteld kan worden. Gebruiker meldt beschadiging of diefstal van het meetstation zo spoedig mogelijk via het contactformulier.
Maak in dat geval het meetstation open en controleer of alles nog verbonden is zoals in de handleiding link to the manual. Controleer vervolgens of het meetstation aan gaat en of het werkt volgens de richtlijnen van de handleiding.
In het geval van defecten aan materialen en/of componenten die een goede
werking van het meetstation verhinderen, zal de provincie per geval beoordelen of het betreffende (defecte) onderdeel te vervangen en/of repareren is. Gebruiker meldt defecten zo spoedig mogelijk via het contactformulier.
Dit staat in de handleiding.
De data die wordt gemeten met onze luchtkwaliteitssensoren op een kaart te zien. Op elk van de meetstations op de kaart kan je klikken om de meetdata van de afgelopen tijd te zien. Ook kun je de data uit andere sensoren bekijken en vergelijken met je eigen sensor.
Data van je meetstation wordt binnen 48 uur na installatie gevisualiseerd. Controleer regelmatig op de kaart op deze website of je meetstation zichtbaar is. Als het niet zichtbaar is, kan het betekenen dat er geen data gestuurd wordt i.v.m. netwerkproblemen. Neem in dit geval contact met ons op via het contactformulier.
Alle data die we verzamelen is openbaar beschikbaar.
De kaart op de website visualiseert naast data van de 200 sensoren die burgers ophangen als onderdeel van dit proefproject ook data van de officiële meetstations van Luchtmeetnet. Deze officiële meetstations worden voor referentiedoeleinden gebruikt.
De data van het officiële meetstation geeft een gemiddelde waarde per uur aan; De HOLU-sensorkit (burgermeting) geeft ook het gemiddelde per uur aan, maar laat hierbij ook de piekwaarden zien. Daarnaast zie je de informatie over het meetstation als je op de staaf klikt. Hier kun je zien of het om een officieel meetstation gaat, of een burgermeting.
De data die de meetstations verzamelen zal door de provincie worden gebruikt voor onderzoeksdoeleinden.
Als onderdeel van de pilot wordt er onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de data afkomstig van de meetstations. Indien dit leidt tot positieve resultaten is het de intentie van de provincie om in de toekomst deze nieuwe sensortechnologie in te zetten voor het monitoren van de kwaliteit van de leefomgeving. De meetgegevens worden niet gevalideerd.
De kaart is een React applicatie en maakt gebruikt van Mapbox GL JS, Deck.gl en Recharts.
Het meetstation kan met de bijgeleverde metalen (slangen)klemmen vastgemaakt worden aan een balkon, regenpijp, schutting, etc. Let er bij het ophangen op dat de sensor zo min mogelijk in de zon hangt (voornamelijk tijdens de warme middaguren), dat het station op minsten twee meter hoog moet hangen en dat het meetstation vanaf de locatie van stroom voorzien kan worden.
Voor het ophangen moet je zorgen dat:
Kijk voor meer informatie over het ophangen naar de instructies link to the manual.
Adviezen
Hang het meetstation op de plek waar volgens jou het meest geschikt is. Er is geen juiste of verkeerde locatie.
a. Het regent, kan het meetstation buiten blijven?
Ja, de behuizing is zo gemaakt dat het meetstation buiten kan hangen, ook tijdens de regen.
b. Mijn meetstation hangt (soms) in de zon, heeft dat invloed op de resultaten?
In het geval van een basisstation die alleen fijn stof meet heeft het geen invloed. Bij de uitgebreide versie die ook stikstofdioxide (NO2) meet kan het een probleem zijn. Als de temperatuur binnen het meetstation hoger is dan 35 graden kunnen de metingen onzeker zijn.
Kijk voor meer informatie over het ophangen naar de instructies.
De sensoren worden op de kaart gemarkeerd met een GPS-locatie. Het adres van de sensor is hierop dus niet te vinden. Daarnaast wordt alle data die opgevraagd is voor Hollandse Luchten (contactgegevens etc.) bewaard op de server en alleen intern gebruikt.
De meetstations zijn geen mobiele apparaten en moeten daarom voor een langere tijd op één locatie blijven om bruikbare data te genereren. Het is niet raadzaam om ze ergens anders te verplaatsen.
a. Kan ik het meetstation binnen plaatsen? Kan ik de luchtkwaliteit in mijn woonkamer meten?
Het meetstation is ontwikkeld om buiten metingen te doen. Het doen van metingen binnenshuis ligt niet in de lijn van het onderzoek dat we willen doen.
b. Ik wil op meerdere plekken meten. Kan dat?
In Hollandse Luchten wordt er uitgebreid gemeten. Kijk naar de kaart met alle metingen op hollandse-luchten.org.
Een meetstation mag niet op andere locaties dan afgesproken in de meetups geplaatst worden. Ook overdracht van een meetstation naar andere gebruikers is niet mogelijk tenzij er schriftelijke toestemming is van de provincie.
Houdt er rekening mee dat de meetstations geen mobiele apparaten zijn en daarom voor een langere tijd op één locatie moeten blijven om bruikbare data te genereren.
Het meetstation wordt met de micro USB-kabel voorzien van stroom met een hoeveelheid van 5 Volt. Het is mogelijk om te proberen met batterijen of zonnepanelen maar dan is het wel belangrijk dat deze stabiel 5V kunnen leveren. Anders zal dit schade toebrengen aan het meetstation.
Het meetstation is verboden met het via het LoRaWan netwerk.
Wat is LoRaWan? Hoe werkt dat?
LoRaWan is een standaard voor een internet of things (IoT) netwerk. Het is een alternatief voor WiFi dat over grote afstand apparaten kan verbinden met het internet. Zeker in het geval van sensoren creëert het een betrouwbaardere verbinding dan met een WiFi netwerk. Kijk voor meer informatie op de website van The Things Network.
Heb ik WiFi nodig?
Nee, de verbinding gaat via LoRaWan dus u heeft geen WiFi nodig. Wel moet uw locatie gedekt worden door het LoRa-netwerk. Bekijk meer info over de dekking van dit netwerk.
We hebben voorrang gegeven aan de tijdstempel van de dataset.
De reden van de ontbrekende “File Creation Date & Time stamping” is gebaseerd op het feit dat we prioriteit hebben gegeven aan de tijdstempel van de dataset. Tot nu toe is de datum/tijdstempel van het bestand niet gebruikt bij de migratie van de gegevens van de SD kaart naar de server.
Nee, het is niet nodig om de SD-kaart te wijzigen wanneer de HoLu van locatie wijzigt. Breng ons op de hoogte van de locatiewisseling, dan voeren wij dit door in onze database en houden we de relatie tussen locatie en tijd bij.
De snelste manier is om het licht van de HoLu kit te controleren. Wanneer het licht groen is betekent dit dat de sensor online is.Wanneer het lampje bedekt is met de sticker, kun je de online kaart controleren. Als de kit online gaat, wordt het symbool op de kaart groen met het volgende bericht: ‘online, maar nog niet gekalibreerde gegevens’.
Zolang het meetstation van stroom voorzien blijft deze data generen. Het meetstation kan daarom aan blijven staan als u op vakantie bent.
Overdracht van de meetstation naar andere gebruikers is niet mogelijk tenzij er schriftelijke toestemming is van Provincie Noord-Holland. Houdt er rekening mee dat de meetstations geen mobiele apparaten zijn en daarom voor een langere tijd op één locatie moeten blijven om bruikbare data te genereren.
Neem eerst contact op als u uw meetstation aan een ander wil geven.
Ja dat mag, aanwijzingen hiervoor staan in de handleiding.
Nee, het meetstation geeft hier geen waarschuwing voor.
Het is mogelijk om contact op te nemen via het contactformulier.