In 2019 is de pilot van Hollandse Luchten gestart. Het doel van deze pilot was ervaring opdoen met het meten van luchtkwaliteit door middel van betaalbare en open-source technologie. Om fijnstof in kaart te brengen, konden de deelnemende bewoners gebruikmaken van de HoLu-kit. Inmiddels zijn we eind 2022 gestart met een nieuwe meetperiode. In deze meetperiode ligt de focus op het beantwoorden van meetvragen. Deze meetperiode meten we fijnstof met een ander apparaat: de SODAQ AIR. Waarom zijn we veranderd van meetapparatuur? En hoe is die keuze gemaakt?
In de pilot van Hollandse Luchten werd in 2019 fijnstof gemeten met de HoLu-kit. De HoLu-kit was zelfgebouwd en een prototype: een apparaat dat nog in ontwikkeling was. Het ontwerpen en bouwen van de HoLu-kit was een onderzoeksproject binnen de pilot. De HoLu-kits waren ontworpen om één jaar lang mee te meten. Omdat de pilot van Hollandse Luchten voor langere tijd werd verlengd en de HoLu-kits ontworpen waren om één jaar mee te meten, liepen we tegen een aantal uitdagingen aan: de internetverbinding was niet altijd goed en de HoLu-kits hadden veel onderhoud nodig.
In de huidige meetperiode (2022-2023) ligt de focus op het beantwoorden van meetvragen. Vanwege de uitdagingen van de HoLu-kit, is deze sensorkit niet het optimale apparaat om meetvragen mee te beantwoorden. Daarom is gekozen om een andere sensorkit te zoeken.
De keuze is gevallen op de SODAQ AIR. Er zijn een aantal redenen waarom er is gekozen voor deze sensorkit. De SODAQ AIR is een getest, kant-en-klaar product dat gebruiksvriendelijker is dan de HoLu-kit. Daarnaast geeft de fijnstofsensor in de SODAQ AIR (Sensirion SPS-30) relatief goede data over fijnstof PM2.5 volgens het RIVM. Ook is er garantie dat de SODAQ AIR werkzaam blijft voor minimaal 2 jaar.
Meer lezen over waarom en hoe er is gekozen voor een nieuwe sensorkit? En wat de verschillen zijn tussen de HoLu-kit en de SODAQ AIR?