Update onderzoek naar hoge waarden

Het onderzoek naar de hoge waarden van de SODAQ AIR loopt door. Om meer helderheid te krijgen over de behuizing van de sensor, is de co-locatie uitgebreid.

Het onderzoek naar de hoge waarden van de SODAQ AIR loopt door. Eerder verscheen een bericht over co-locatie: het ophangen van SODAQ AIR sensoren op officiële stations. Eerder waren de SODAQ AIRs 545 en 549 op officieel station NL49570: Beverwijk-Creutzberglaan en SODAQ AIR 420 op officieel station NL49701: Zaandam-Wagenschotpad geplaatst. Deze co-locatie is nu uitgebreid. Er zijn begin mei drie oude SODAQs (de Snuffelfiets-variant) opgehangen: twee in Beverwijk, en één in Zaandam. Deze sensoren zijn ook te zien op de Hollandse Luchten kaart als OZK 1845, OZK 1849 en OZK 1850. OZK staat hierbij voor ‘Onderzoek’. 

In deze Snuffelfiets-variant zit dezelfde fijnstof sensor als in de SODAQ AIR, namelijk de Sensirion SPS30. Het verschil tussen de twee sensorkits is de behuizing. De data science werkgroep verwacht dat de behuizing een rol speelt bij de te hoge metingen van de SODAQ AIR. Door de oudere versie van de SODAQ naast de SODAQ AIR sensoren op de officiële meetstations te hangen, kan er worden gekeken of de behuizing een verschil veroorzaakt in de gemeten waarden tussen de Snuffelfiets_v2 en de SODAQ AIR. 

Daarnaast is er nog een SODAQ AIR (sensor 541) op het Meetstation in Zaandam gehangen, omdat de waarden van sensor 420 lager lijken te zijn dan de waarden van de andere sensoren in Zaanstad. Door nog een SODAQ AIR op te hangen, kunnen we de data beter vergelijken. De sensor is ook te zien op de Hollandse Luchten kaart.