NO2 metingen op de Hollandse Luchten kaart

Ook de NO2 metingen met Palmesbuisjes zijn nu te zien en met elkaar te vergelijken

Er is een nieuwe datastroom te zien op de Hollandse Luchten kaart; de NO2-metingen van de Palmesbuisjes. De kaart laat de metingen zien van de Palmesbuisjes die in de Hollandse Luchten gemeenten hangen. NO2 staat voor stikstofdioxide, een verbinding van stikstof met zuurstof. Stikstofoxiden (NO en NO2) komen vooral in de lucht terecht door uitlaatgassen van het verkeer en de uitstoot van de industrie. Teveel stikstofoxiden in de lucht is schadelijk voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk voor Hollandse Luchten om in kaart te brengen. Meer informatie over Stikstofdioxide vind je op deze pagina van Atlas van de Leefomgeving en op deze pagina van het RIVM.

Wij meten NO2 met Palmesbuisjes, deze geven een 4-wekelijks gemiddelde van de NO2 concentratie op die plaats. In sommige gemeenten hingen deze Palmesbuisjes al, en in sommige gemeenten hebben we de buisjes laten plaatsen of extra locaties bepaald. De leden van Hollandse Luchten bepaalden in die gevallen de locaties, maar hangen de buisjes niet zelf op. Het ophangen, ophalen en analyseren gebeurt door de GGD Amsterdam. Op die manier wordt de data betrouwbaar geacht door alle instanties.

Een van de locaties in Haarlem als voorbeeld.

Je kan de 4-wekelijkse gemiddelden inzien als je de knop “NO2 Palmesbuisjes” aanzet op de kaart. Dan kan je een locatie aanklikken, en afhankelijk van de tijd die op deze locatie al gemeten wordt, zie je een serie 4-wekelijkse gemiddelden. Je ziet hier boven een voorbeeld van een meetlocatie in Haarlem. Daarnaast kan je ook meetlocaties met elkaar vergelijken, dat kan tot vijf verschillende meetlocaties.

Vijf verschillende meetlocaties met elkaar vergeleken.

Hierboven vergelijken we bijvoorbeeld een meetlocatie in Haarlem (H44), met een meetlocatie in Laren (LAR2), een meetlocatie in Zaanstad (Z14), een meetlocatie in Beverwijk (BW18) en een officieel RIVM meetstation in Haarlem (H12). Je ziet dat BW18 maar drie metingen weergeeft. Dat komt omdat in Beverwijk pas in 2023 is begonnen met het meten van NO2 door middel van Palmesbuisjes, alleen die metingen die geanalyseerd zijn zie je in de tabel terug. Bij Z14 en H12 zie je dat er incidenteel een meting mist. Dat komt doordat de buisjes na het ophalen soms moeten worden afgekeurd. Het kan zijn dat het buisje is verdwenen, door bijvoorbeeld werkzaamheden, of dat een spin heeft bedacht om een web in of om het buisje te maken. 

Je kunt nu zelf aan de slag met het analyseren van de data met behulp van de kaart. We zijn benieuwd waar je tegenaan loopt en welke bevindingen je hebt. Met vragen en bevindingen kun je terecht op het Samen Meten Forum. Op deze plek moedigen we burgerwetenschappers aan om kennis te delen en samen data te analyseren. Zo komen we samen verder.