Onder het toeziend oog van meer dan 100 deelnemers beleefde Hollandse Luchten de officiële start. In een goed gevulde bioscoopzaal in Beverwijk werden de plannen besproken, kwamen partners aan het woord en deelde lokale initiatieven hun beweegredenen om aan te sluiten. Ook was de avond voor sommige een mooi moment om nog eens aan te stippen dat er echt iets moet gebeuren in de regio: “We hebben lang genoeg gewacht”, vertelde Sanne Walvisch van Stofmelder.
Bekijk hier de foto’s van de startbijeenkomst:
Voorafgaand aan de bijeenkomst sprak Hollandse Luchten met Adnan Tekin, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor natuur, milieu, arbeidsmarkt en Schiphol:
De sensoren
De metingen zullen deze zomer van start gaan. De eerste 100 sensoren zullen over de pilotlocaties verdeeld worden. In het najaar zullen er nog eens 100 sensoren aan worden toegevoegd. Waar de focus zal liggen op het gebied rond de IJmond, zullen ook Zaanstad en Buiksloterham (Amsterdam-Noord) onderdeel zijn van het decentrale burgermeetnetwerk. Tijdens de avond werden de sensoren met groot enthousiasme ontvangen en werd er uitleg gegeven over de onderdelen, de werking en de achterliggende technologie.
Waar gaan we meten?
Door de avond werd duidelijk dat veel mensen met vragen en zorgen over de luchtkwaliteit rondlopen. De plek waar de metingen zullen gaan plaatsvinden zal dan ook een belangrijk onderdeel van de lokale bijeenkomsten worden. In IJmond zullen op een aantal plekken deze lokale bijeenkomsten worden georganiseerd, waar inwoners samen de meetstrategie zullen opstellen, en de sensoren verdelen over de deelnemers.
Veel aandacht
Voorafgaand en tijdens de start was er veel aandacht van lokale en nationale media. RTV Noord-Holland ging in gesprek met bezoekers van de avond. Al eerder schreef RTV Noord-Holland over de plannen, publiceerde Het Parool een uitgebreid artikel (achter betaalmuur) over de beweegredenen van deelnemers om mee te doen en maakte Nieuwsuur een reportage over het fenomeen citizen science en ziet Hollandse Luchten als een voorbeeld daarvan.
Deze aandacht, zo legde Hester Volten van het RIVM tijdens de bijeenkomst uit, helpt enorm in het onder druk zetten van beleidsmakers. “Dit is juist de manier om aandacht te krijgen voor het probleem van de luchtkwaliteit. Als kiezer kun je laten zien dat je het belangrijk vindt en daarmee maak je indruk op beleidsmakers.”
Hoe nu verder?
De grote startbijeenkomst zal nu vervolg vinden in een aantal lokale bijeenkomsten in Beverwijk, Wijk aan Zee, IJmuiden en Buiksloterham. Deze zullen in nauwe samenwerking met lokale initiatieven worden begeleid. Aanmelden hiervoor kan binnenkort via deze website.