Logboek om gezondheidseffecten in kaart te brengen

Wil je je gezondheid of bepaalde gebeurtenissen bijhouden? Gebruik dan het Hollandse Luchten logboek

Met een logboek kun je je gezondheid in kaart brengen in combinatie met de waarden van de sensor of andere observaties. Dit soort observaties zijn ook onmisbaar in het doen van bronbepaling. Door deze verschillende bronnen van informatie te verzamelen kun je verdere inzichten opbouwen over de luchtkwaliteit en je gezondheid. Een voorbeeld is om bij te houden wanneer je last hebt van geurklachten, en deze klachten naast de sensormetingen te leggen (‘correleren’). Het zou kunnen dat er op diezelfde momenten fijnstofpieken te zien zijn in de sensordata.

Wil je zelf een logboek gaan bijhouden? Gebruik het Hollandse Luchten template:

Download het logboek: individueel

Het logboek per meetgroep

Wil je gebruikmaken van het logboek van je meetgroep? Neem contact met ons op om het wachtwoord te krijgen.

Hoe werkt het logboek?

Voor het bijhouden van gezondheidsklachten, is het goed om voor een vaste periode (bijv. twee weken) elke dag of elk uur een log te maken. Als je het per dag doet, probeer dan steeds op hetzelfde moment de log te maken. Geef aan waar je het grootste deel van de dag was.

Voorbeeld van een ingevuld logboek

 

Voor het bijhouden van andere (regelmatige) gebeurtenissen (bijv. houtstook of werkzaamheden) kun je de logs maken van de momenten waarop de gebeurtenis plaatsvindt. (bijv. alleen doordeweeks). Maak eventueel aparte tabs per gebeurtenis. Let op: is iets een unieke gebeurtenis wat relevant is voor meerdere leden van de meetgroep, zoals een grote brand, log het dan in het gedeelde logboek van Hollandse Luchten. Neem contact op voor toegang tot dit gedeelde logboek.

Op de schaal van 1 – 10 betekent een 1 geen pijn of overlast en een 10 de ergste pijn of overlast die je ooit gehad hebt. Hinderklachten kunnen ook gezondheidsklachten zijn. Voer bovenin je naam en meetvraag in, en evt. de SODAQ-ID(s) en Palmesbuisje(s) die bijdragen aan jouw meetvraag. Bij locatiebeschrijving kun je aangeven wat voor meetlocatie het is en welke bronnen er omheen aanwezig zijn.

Download het logboek: individueel

Het logboek per meetgroep

Wil je gebruikmaken van het logboek van je meetgroep? Neem contact met ons op om het wachtwoord te krijgen.