Kalibratie van NO2-sensoren, een uitdagende klus

De verspreiding van de NO2-sensoren loopt enige vertraging op. Dit heeft te maken met de noodzaak van kalibreren, de vereiste sensor voor temperatuur en luchtvochtigheid en lage NO2-concentraties voor de tijd van het jaar.

De noodzaak van kalibreren
De HoLu-kits bevatten experimentele sensoren. De resultaten van deze sensoren worden door experts vergeleken met die van officiële meetstations om te kijken hoe goed deze functioneren. Soms moeten de sensoren iets worden bijgesteld. Dit heet kalibreren. Tijdens het kalibreren van de NO2 (stikstofdioxide) sensoren zijn we tegen onvoorziene uitdagingen aangelopen. De gevoeligheden van de NO2-sensoren kunnen onderling bijvoorbeeld sterk verschillen, hiervoor wordt tijdens kalibratie vooraf gecorrigeerd.

Sensor voor temperatuur en luchtvochtigheid
Tijdens de eerste test van de uitgebreide HoLu-kits is besloten om de sensor voor temperatuur en luchtvochtigheid te verwijderen. Na een eerste periode van kalibreren bleek echter dat sensormetingen van temperatuur en luchtvochtigheid in de HoLu-kits toch noodzakelijk zijn voor een goede correctie van de NO2-metingen. Reden dat dit probleem niet voorkwam bij de stofmetingen, is dat de sensor voor temperatuur en luchtvochtigheid voor deze meting niet noodzakelijk is.

Lage NO2-concentraties voor de tijd van het jaar
Een andere complicatie was dat de eerste kalibratieperiode samenviel met een periode van hele lage NO2-waarden in de lucht. Waar normaal gesproken in de herfst grote verschillen in NO2-concentraties in de lucht te meten zijn, was dit in de afgelopen weken niet het geval. Een periode met meer verschillen is nodig om de uitgebreide HoLu-kits te kunnen testen bij hoge en lage concentraties en ze daarna goed gekalibreerd het veld in te kunnen sturen.

Vervolgstappen
We zullen de komende weken verder gaan met het kalibratieproces om ervoor te zorgen dat de NO2-sensoren snel verspreid kunnen worden. Waag en het RIVM trekken hier samen in op en leren hier ook samen in. We doen ons uiterste best om de sensoren zo snel mogelijk te kunnen leveren. In de tussentijd houden we jullie op de hoogte over de nieuwe planning.