Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op het platform van Buiksloterham door Daphne Meijer.
Een volle zaal dinsdagavond 3 september bij de aftrap van Hollandse Luchten in Buiksloterham.
Hester Volten, wetenschappelijk medewerker luchtkwaliteit bij het RIVM, hield een inhoudelijke inleiding. Zij toonde enkele ontnuchterende landkaarten. Weliswaar is over heel Europa gezien de luchtkwaliteit toegenomen, Nederland (en België) behoren tot de gebieden met de meest vieze lucht. De luchtkwaliteit van de randstad en de provincie Brabant is bovendien veel slechter dan van de rest van Nederland. Hiertegenover stelde zij wat Citizen Science, zoals het Buiksloterham meetproject, kan bijdragen aan het totaal aan kennis over de luchtkwaliteit. En niet te vergeten: aan het totaal aan kennis over meten en meetapparatuur.
De aanwezigen besloten vervolgens op basis van de grote landkaart op het kantoor van Hollandse Nieuwe op welke plekken de sensors best kunnen worden opgehangen. (Rekening houdend met de randvoorwaarden: niet in de zon, niet boven het water, niet te hoog, niet in de drup, buiten bereik van enthousiast-nieuwsgierige kinderen.) Hierna was het tijd voor een praktische uitleg en het hands-on gedeelte van de avond: de daadwerkelijke assemblage. De sensors hangen nog niet: ze worden nu eerst gecalibreerd door medewerkers van De Waag, en pas komende maand in Buiksloterham opgehangen. Enkele sensors verhuizen de buurt uit, want ook elders in Noord gaat men luchtkwaliteit meten.
Vervolgens moeten de sensors contact maken met het netwerk, en als het goed is zullen zij binnenkort met meetresultaten opduiken op het dashboard van Hollandse Luchten.
De pilot van Hollandse Luchten in Buiksloterham wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese onderzoeksproject MUV, Mobility Urban Values.
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 723521.