Gebruik TEOM meetstations in de regio IJmond stopt

Helaas is het vanaf september 2022 niet meer mogelijk om de metingen met de TEOM meetstations door te zetten. Dit heeft meerdere technische en praktische redenen.

De belangrijkste reden is dat de apparatuur inmiddels dusver verouderd is dat deze steeds vaker uitvallen. Aangezien de apparaten inmiddels meer dan 20 jaar oud zijn is dat niet heel verassend. Zo zien we sinds 2022 dat sommige TEOM’s vanaf het middaguur geen metingen meer leveren vanwege de hitte, gezien ze daar ze steeds minder goed tegen bestand zijn. Hierdoor missen er meerdere uren aan meetgegevens per dag. Om de apparatuur nog draaiende te houden is ook veel tussentijds onderhoud nodig. Tijdens en na het onderhoud moet de apparatuur stabiliseren, dit zorgt dus ook voor meerdere uren aan zeer onbetrouwbare meetresultaten.

Voor het uitvoeren van automatische metingen zijn meerdere randapparaten nodig, zoals PC’s en bijbehorende software, simkaarten en natuurlijk de meetstations waar de apparaten in staan. Deze zijn allemaal ook aan vervanging toe.

Het doorzetten van de TEOM’s kost daarom niet alleen veel geld en moeite, maar levert ook steeds minder bruikbare data op met veel gemiste uren aan meetgegevens.

De GGD gaat samen met de werkgroep Datascience aan de slag om de tot nu toe gemeten data van de TEOM’s te analyseren en daar een rapport van te maken.

Vragen? Neem dan contact op met Tobias Koster van de GGD Amsterdam.