Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA), ondersteund door Waag Futurelab nodigen inwoners van de IJmond uit om feedback te geven op een programma dat werkt met Artificiële Intelligentie (AI) en kan helpen verdachte rookwolken te detecteren. Zij willen weten hoe de tool inwoners het beste zou kunnen helpen om luchtkwaliteit onder de aandacht te brengen met behulp van data en beelden.
In deze workshop zullen van het Informatica Instituut van de UvA en experts van Waag Futurelab de verbeteringen in het programma introduceren. Aanwezigen zullen in groepen het AI-programma uitproberen. Waag en UvA hopen dat dit programma helpt met het creëren van draagvlak voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in de IJmond regio. Daarom nodigen zij inwoners en belanghebbenden uit voor deze workshop om zo beter te kunnen begrijpen hoe bewoners deze tool zouden willen kunnen gebruiken.
Op 16 september hebben de onderzoekers een eerste ronde feedback opgehaald over het AI-model om rookwolken afkomstig van het Tata Steel fabrieksterrein te identificeren. Zij gebruiken hierbij camerabeelden van Frisse Wind om rookwolken die een gele, zwarte, oranje of bruine ondertoon hebben te vinden. Naar aanleiding van deze feedback hebben zij het AI-model en het programma dat zij hebben gemaakt aangepast en uitgebreid. Je hoeft niet bij de eerste workshop aanwezig te zijn geweest om naar de tweede workshop te komen, maar dat mag wel.
Datum: Maandag 4 november
Tijd: 19:00-21:00 uur (inloop vanaf 18:45 uur)
Locatie: Bibliotheek IJmond Noord, Kerkplein 5, Beverwijk
Laptop: Als je een laptop hebt, neem die dan mee. Heb je er geen een, geen probleem, we delen laptops!
Voorbeelden van burgerwetenschap met Artificiële Intelligentie
Hoe kan AI burgers helpen om de leefomgeving te verbeteren? Onderzoekers Yen-Chia en Katja geven ons twee voorbeelden. De gemeente Amsterdam experimenteert ook met AI. Zij maken het bijvoorbeeld met Project Sidewalk mogelijk om met AI foto’s van de stad automatisch te analyseren op plekken waar mensen in een rolstoel of mindervaliden problemen ondervinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om obstakels op de stoep, paaltjes of plekken waar de trottoirband niet verlaagd is, en waar je dus niet makkelijk met een rollator of roelstoel van de stoep kan komen. Om dit AI model te trainen vragen zij inwoners en experts om plekken in de openbare ruimte te melden die slecht toegankelijk zijn voor mindervaliden.
Een ander voorbeeld, waar Yen-Chia ook aan heeft meegewerkt, is het Smell Pittsburgh project. Dit project betrekt inwoners om geuroverlast te melden met een app op de smartphone. Pittsburgh is een stad met veel industrie en als inwoners een chemische geur ervaren kan dit een indicatie zijn voor een chemische of giftige stof in de lucht. Het project gebruikt AI om te voorspellen wanneer omliggende industrie weer geuroverlast zal veroorzaken. Zo ondersteunen zij inwoners bij het aantonen van overlast of vragen rondom gezondheid.