Wat vertelt korstmos ons over lucht(kwaliteit)?

Kom naar de workshop 'Korstmossen' op dinsdag 17 mei in het Pieter Vermeulen Museum!

Hoe schoon is de lucht die je inademt? Misschien vraag je je dat weleens af. Er zijn allerlei manieren om luchtkwaliteit te meten, zo brengt Hollandse Luchten samen met betrokken burgers luchtkwaliteit in kaart. Door te kijken naar de natuur kun je ook meer leren over de luchtkwaliteit in jouw omgeving, korstmossen kunnen ons bijvoorbeeld ook een hoop vertellen. 

Korstmos is een symbiose tussen een schimmel en alg die (bijna) overal groeit. Afhankelijk van het klimaat komen bepaalde soorten voor. Er is bijvoorbeeld een onderscheid te maken tussen korstmossen die ammoniak (een stikstof variant) liefhebben, en korstmossen die juist verdwijnen als er veel ammoniak in de lucht zit. Welke korstmossen je tegenkomt vertelt je dus iets over de staat van je omgeving!

Op dinsdag 17 mei organiseert Waag in het kader van het project Hollandse Luchten de workshop ‘Korstmossen’ in het Pieter Vermeulen Museum. Tijdens de workshop gaan we samen met onderzoeker Lotte Sluijs op zoek naar korstmossen. Zij leert ons luisteren naar wat korstmos ons vertelt over de lucht. We gaan tijdens de workshop ook daadwerkelijk in de omgeving van het Pieter Vermeulen Museum onderzoek doen naar de aanwezige korstmossen en wat deze vertellen over de luchtkwaliteit. Zo kun je zelf, door goed te kijken naar deze gekleurde organismen, ammoniak vervuiling gaan herkennen.

Zien we je daar?

Meld je gratis aan

We hebben plek voor ongeveer 20 mensen. De voertaal van de workshop is Nederlands.

Waar: Pieter Vermeulen Museum, Driehuis
Tijd: 19:00 – 21:30 uur

Programma
19:00 – 19:15 uur: Introductie en presentatie burgerwetenschap
19:15 – 19:30 uur: Uitleg korstmossen en voorbeeld
19:30 – 20:30 uur: Korstmos tellen!
20:30 – 21:30 uur: Vergelijken, datavisualisatie en afsluiting