Haarlem: Data-analyse bijeenkomst I

Op 9 mei gaan we samen naar de eerste data van de fijnstofsensoren en NO2 metingen kijken in Haarlem, meld je aan!

Kom op 9 mei om 19.00 naar de data analyse bijeenkomst van Hollandse Luchten om samen informatie te halen over de luchtkwaliteit in Haarlem door middel van de data van onze sensoren. In deze interactieve bijeenkomst geven dat analisten en wetenschappers informatie over de data die de sensoren van Hollandse Luchten ophalen in Haarlem. De meetvragen die in het begin via Hollandse Luchten zijn opgesteld worden behandeld en er is ruimte voor vragen en onderzoek. 

Meld je aan voor de bijeenkomst

Op de avond van 9 mei willen we laten zien wat je zelf kan doen met de fijnstofdata van een sensor van Hollandse Luchten. Datawetenschappers Mark Verschuren en Hedy te Rietmolen gebruiken hiervoor het BI-power dashboard dat de data science werkgroep van Hollandse Luchten heeft ingericht. Neem zelf een laptop mee, zodat je me instructies van zelf aan de slag kan met het dashboard. We hebben ongeveer een laptop per drie personen nodig.

Nadat we zelf hebben geëxperimenteerd met de data, zal Ralph Klerkx van TNO laten zien hoe zij data gebruiken in voorspellingen en modellen. TNO ontwikkelt op dit moment twee tools; Urban Strategy en luchtradar. Hierbij gebruiken zij fijnstofdata en metingen van stikstofdioxide om voorspellingen te maken over luchtkwaliteit. Dit kunnen zij bijvoorbeeld inzetten bij beslissingen over aanpassingen in de infrastructuur. Op 9 mei laat TNO een demonstratie zien van deze twee tools en geven zij ons meer inzicht over de manier waarop data ingezet kan worden voor een schonere leefomgeving.

Sinds december 2022 meten we fijnstof met sensoren van Hollandse Luchten in Haarlem. Tijdens deze eerste data-analyse bijeenkomst kijken we dus naar de data van de afgelopen paar maanden en welke eerste inzichten die ons kunnen geven. In totaal gaan we een jaar meten. Aan het einde van dit jaar kijken we weer naar de data. Pas na een jaar meten, kun je echt trends onderscheiden. Deze bijeenkomst moet je dan ook zien als een eerste verkenning.

Meld je aan voor de bijeenkomst

Datum: dinsdag 9 mei
Tijd: 19:00 – 21:00 uur (inloop vanaf 18:45)
Locatie: Rosenstock-Huessey huis, Hagestraat 10, Haarlem

 

Programma 

18:45 – 19:00 uur: Inloop & welkom
19:00 – 20:30 uur: Interactieve data-analyse
20:30 – 20:45 uur: DEMO luchtkwaliteit voorspellingen door TNO
20:45 – 21:00 uur: vragen en afsluiting