Gooi- en Vechtstreek: Start Pilot Geluid Meten

Kom samen het onderzoeksplan maken voor de pilot Geluid Meten in de Gooi- en Vechtstreek op donderdag 2 februari!

Woon jij in Gooise Meren of de BEL-combinatie en ben je benieuwd naar de kwaliteit van de geluidsomgeving in jouw omgeving? Wil je graag inzicht krijgen in de beleving van geluid in jouw omgeving? Of wil je aan de hand van je eigen geluidsbeleving onderzoek doen naar de kwaliteit van geluid?

In februari gaat Hollandse Luchten in Gooise Meren en de BEL-combinatie van start met een pilot Geluid Meten. Binnen deze pilot gaan we niet alleen aan de slag met het meten van objectieve geluidsniveaus (decibellen) maar verzamelen we ook geluidsbelevingen. De pilot is onderdeel van het GLIMI-project  van Munisense en SoundAppraisal.

Over GLIMI
GLIMI is een project waarin wordt gewerkt aan een nieuwe manier om de kwaliteit van geluidsomgevingen inzichtelijk te maken. De geluidsomgeving is al het geluid wat je om je heen hoort, bewust en onbewust. De geluidsomgeving wordt zo compleet mogelijk in kaart gebracht door het combineren van twee soorten data: de geluidsbelevingen van bewoners en de objectieve geluidsniveaus (decibellen). Deze laatste wordt gemeten met geluidsmeters. Daarnaast onderzoeken we welke opties de informatie biedt om de omgeving te verbeteren. Lees meer over GLIMI.

Over de pilot
Nu de fijnstof sensoren hangen, gaan we verder met het meten van geluid. Tussen februari en juni zullen we een kleine pilot starten in Gooise Meren en de BEL-combinatie. We starten met een pilot om met elkaar te leren over het meten van geluid.

In deze pilot worden in totaal 4 sensoren geplaatst, twee per gemeente. De geluidsmeters worden zo geplaatst dat de interesses van de deelnemers zo goed mogelijk meegenomen worden. Naast de geluidsmetingen met sensoren kunnen bewoners aan de slag met het verzamelen van hun eigen geluidsbelevingen. Dit kan gemakkelijk online via je smartphone, tablet of pc. Hoe dat werkt, wordt tijdens de bijeenkomst uitgelegd.

Als onderdeel van de pilot organiseren we samen ook luisterwandelingen rondom de vier meetlocaties. Tijdens deze wandelingen gaan we actief luisteren naar de geluiden van jouw wijk of buurt. Welke geluiden zijn er hoorbaar? Welke geluiden vallen op, of verdwijnen in de achtergrond? En welke geluiden zijn prettig, en waarom? Samen leren we zo meer over de kwaliteit van de geluidsomgeving.

Ben je geïnteresseerd in de geluidsomgeving in jouw dorp of stad? Wil je graag meedenken over mogelijke locaties voor deze geluidsmeters? En wil je tussen februari en juni jouw geluidsbelevingen bijhouden via het platform?

Meld je dan aan voor de startbijeenkomst van de pilot op donderdag 2 februari.

We zien je graag op de startbijeenkomst! 

 

Wanneer: donderdag 2 februari

Tijd: 18:30 – 21:00 uur

Waar: Huis van Eemnes, Noordersingel 4 3755 EZ Eemnes

 Programma

18:30 – 19:00 Inloop

19:00 – 19:10 Welkom & Programma

19:10 – 19:25 Basiscursus Citizen Sensing en Geluid door Hester Volten van het RIVM

19:25 – 19:45 Achtergrond GLIMI-project

19:45 – 20:00 Pauze

20:00 – 20:30 Meetplan bepalen: locaties en onderzoeksplan

20:40 – 20:55 Onderzoeksplan en uitleg GLIMI webportal

20:55 – 21:00 Afsluiting