Data-analyse uitleg: Industrie meten

Een van de leden van Hollandse Luchten laat zien hoe hij in zijn data-analyse de windrichting gebruikt. Als testcase gebruikt hij sensoren rond het Tata Steel terrein in Velsen. Deze sessie dient als inspiratie om je eigen data-analyse te doen.

In de meetgroep Zaanstad is het doel gesteld om dit jaar te proberen om meer luchtvervuiling afkomstig van industrie te analyseren. Henk, lid van Hollandse Luchten in Zaanstad, betrok in zijn data-analyse de windrichting. Hij nam het Tata Steel terrein in de gemeente Velsen als voorbeeld in zijn analyse. We hebben hem gevraagd om deze kennis te delen in een verdiepende sessie die toegankelijk is voor alle meetgroepen. Deze sessie kan als inspiratie te dienen voor andere leden die bronnen willen meten met sensoren van Hollandse Luchten. Tijdens deze Data-analyse uitleg presenteert Henk hoe hij een data-analyse maakte om uitstoot van de industrie te onderzoeken. Deze data-analyse, kan handvatten geven over hoe je de analyse van bronnen kunt aanpakken. Ook voor andere meetgroepen kan deze data-analyse inspiratie bieden.

Soms hangen er nog niet genoeg sensoren rondom een bron om een mogelijke bijdrage aan luchtverontreiniging goed te kunnen onderzoeken. Met de uitleg van Henk kun je onder andere inspiratie opdoen om extra sensoren te plaatsen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat de bron die je onderzoekt niet genoeg fijnstof uitstoot om met de Hollandse Luchten sensoren te kunnen meten. Of dat de bron de lucht wel vervuilt, maar de vervuiling niet bestaat uit fijnstof (PM 2.5), maar uit een gas of een andere stof. Binnen Hollandse Luchten starten we met de middelen die we hebben (fijnstof sensoren PM 2.5) en het delen van kennis: hoe heeft een andere burgerwetenschapper dit aangepakt? Zo start je je onderzoek naar fijnstof in de lucht op een locatie die jij bepaalt.

Wouter Hendricx, wetenschappelijk medewerker van het RIVM zal ook aanwezig zijn. Hij geeft een reflectie op de data-analyse van Henk en deelt aanbevelingen voor burgerwetenschappers die ook willen meten en data willen analyseren.

Datum: woensdag 22 mei
Tijd: 16:15 – 18:00 uur
Locatie: Hybride zaal (zowel fysiek als online toegankelijk)
Provinciekantoor Haarlem, Houtplein 33 in Haarlem, meld je voor 20 mei aan via onderstaande link om toegang te krijgen tot het provinciekantoor (verplicht).
Online: Online toegang tot de live bijeenkomst via teams, meld je aan via onderstaande link om toegang te krijgen tot de teams link.