Waag at BY-NC-SA

BEL-gemeenten: Luisterwandelingen

Op zaterdag 10 juni gaan we in de BEL-gemeenten tijdens luisterwandelingen dieper in op de geluidsbeleving: die van onszelf en van de ander!

Sinds februari 2023 meet Hollandse Luchten geluid tijdens een pilot in Gooise Meren en de BEL-gemeenten. In deze pilot maken we de kwaliteit van de leefomgeving inzichtelijk en combineren we objectieve geluidsmetingen met de geluidsbelevingen van bewoners. Er zijn in totaal zes geluidsmonitoren in de regio geplaatst. In het GLIMI-portal vind je de meetresultaten van de afgelopen maanden. Ook vind je daar de eerste geluidsomgeving analyses, oftewel de soundscape analyses. Richting het eind van de meetperiode in juni organiseren we nu in de BEL-gemeenten een tweetal luisterwandelingen. Deelnemers van de pilot en andere geïnteresseerde bewoners kunnen deze wandelingen bijwonen. 

Tijdens deze luisterwandelingen gaan we samen met experts van SoundAppraisal, Munisense, het RIVM en de gemeente op stap in de buurt om actief te luisteren naar de omgeving. Het doel van deze wandeling is om dieper te duiken in de geluidsbeleving: die van onszelf én die van de ander. Samen met bewoners, geluidsexperts en ambtenaren van de desbetreffende gemeente reflecteren we op vragen zoals: Hoe klinkt de omgeving en welke geluiden zijn hierin dominant of juist subtiel aanwezig? Welke geluiden vinden we prettig? Welke geluiden vinden we storend? En waarom? Of wanneer? Hoe kunnen we de geluidsbeleving en daarmee de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren?

De luisterwandelingen maken enerzijds deel uit van de analyse van de geluidsmetingen: het delen van informatie over hoe geluid uit de buurt wordt geïnterpreteerd en in context wordt geplaatst. Daarnaast zorgen de wandelingen ook voor bewustwording over de link tussen de buitenwereld en de Soundscape analyse: we gaan luisteren zoals de software het geluid analyseert.

In de BEL-gemeenten vinden er op zaterdag 10 juni 2023 twee luisterwandelingen plaats. Voel je vrij om bij beide wandelingen aan te sluiten om een completer beeld van de omgeving te krijgen. 

Laren
Datum: zaterdag 10 juni 2023
Tijdstip: 10:30 – 12:00
Startpunt: Westerheide 2 (voor La Place)
Lengte: ca 2.5 kilometer

Meld je aan voor de luisterwandeling in Laren

Eemnes
Datum: zaterdag 10 juni 2023
Tijdstip: 13:30 – 15:00
Startpunt: Meentweg 1
Lengte: ca 2 kilometer

Meld je aan voor de luisterwandeling in Eemnes

De routes van de wandelingen zijn inzichtelijk gemaakt op een kaart. Het kan zijn dat de uiteindelijke routes wat afwijken.