Stookwijzer op de website van de atlas van de leefomgeving

De verwarring van de Stookalerts

Een van de leden van Hollandse Luchten schreef een artikel over een opvallend verschil tussen stookalerts.

Dinsdagochtend 5 maart viel mij op dat de fijnstofwaardes van mijn PM 2.5 meters ongewoon hoog waren (boven de 50 µg/m3). Het was dan ook bijna windstil en een beetje mistig: de ideale omstandigheden voor smog. Smog is luchtvervuiling die blijft hangen. Hout stoken terwijl er smog is, leidt tot extra fijnstofuitstoot en daarmee tot (nog) hogere fijnstofconcentraties. Op Twitter waren berichten te lezen dat het inderdaad code rood was op de Stookwijzer en er toch hout gestookt werd. Zelf heb ik ook gekeken en inderdaad kleurden op de Stookwijzer (Atlas van de leefomgeving) grote delen van Nederland rood. Hout stoken werd sterk afgeraden.

Stookwijzer op de website van de atlas van de leefomgeving

Ik weet dat er ook een stookalert van de kachelbranche is: stookalert.nl. Ook daar maar eens mijn woonplaats ingevuld. Opvallend resultaat: “Veel stookplezier”. Alsof er niets aan de hand is! Het is duidelijk dat deze stookalert zijn data ergens anders vandaan haalt. In de omschrijving staat dat zij data gebruiken van de OpenWeatherMap. Welke gegevens gebruikt worden, is niet vermeld.

 

Ho! Er is nóg een stookalert; van RIVM. Die vond het ook een prima moment om de openhaard aan te doen.

 

Het blijkt dat er bewust twee kaarten zijn: de stookwijzer van Atlas van de leefomgeving en het stookalert van het RIVM. Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) geeft uitleg:

“De Stookwijzer en het stookalert gebruiken verschillende gegevensbronnen, omdat ze ieder een ander tijdsverloop en een andere gebiedsgrootte hanteren. Bovendien richt het stookalert zich op extremere omstandigheden die meerdere uren aanhouden. Daarom wordt vaak nog geen stookalert afgegeven als de Stookwijzer lokaal een negatief stookadvies (code rood) geeft. Andersom zal de Stookwijzer wel altijd code rood geven voor de provincie  waarvoor een stookalert is afgegeven.”

Een stoker weet dat natuurlijk niet allemaal, veel te ingewikkeld.

Meer informatie over de Stookwijzer en het Stookalert.

 

Dit is een artikel geschreven door Leon Wubbe, een van de leden van Hollandse Luchten en coördinator van de meetgroep Haarlem. 

Wil je ook een stukje schrijven voor op de website van Hollandse Luchten? Laat het ons weten.