De minuutwaarden van de Hollandse Luchten data nu wel beschikbaar!

De Hollandse Luchten metingen nu ook te zien in minuutwaarden

Wil je onderzoek doen naar rook van lokale bronnen? Speciaal voor Hollandse Luchten sensorkits kun je nu de minuutwaarden van de afgelopen 48 uur terugkijken.

Als geïnteresseerde burgerwetenschapper kun je zelf aan de slag met de Hollandse Luchten data. We zagen hele interessante voorbeelden daarvan bij de data-analyse bijeenkomsten in november en december 2023. Bij die bijeenkomsten vroegen sommige burgerwetenschappers of het niet mogelijk was om de fijnstofmetingen elke minuut te laten zien, in plaats van elk uur. Die minuutwaarden kunnen helpen als je onderzoek wil doen naar kleine bronnen van fijnstof dichtbij je sensorkit. Denk aan houtkachels of barbecues. Die veroorzaken grillige rookpluimen. De effecten daarvan zie je meestal niet goed terug in uurgemiddelden. Daarom willen een aantal burgerwetenschappers graag met de minuutdata aan de slag.

Voor het RIVM is het om allerlei praktische redenen niet goed mogelijk om alle minuutdata van alle sensorkits in heel Nederland te laten zien. Dat is namelijk heel veel data! Daarom is er nu een tussenoplossing gemaakt: je kunt voor de Hollandse Luchten sensorkits minuutwaarden terugkijken en downloaden voor de afgelopen 48 uur.

“Dit onderwerp kwam naar voren in een bijeenkomst van Hollandse Luchten in Haarlem waar Hester van het RIVM bij was. Ten eerste vind ik het erg waardevol dat het RIVM dit kan laten zien. Je ziet veel beter de pieken die met houtstook gepaard gaan. Mooie ontwikkeling. Dank daarvoor.
Deze data live (geen historie bewaren) ter beschikking stellen via een API zou helemaal geweldig zijn. Dat helpt enorm in de bewustwording rondom houtstook, want je faciliteert allerlei mogelijkheden om de data zichtbaar te maken, bijvoorbeeld met een fijnstof-stoplicht.”

Leon, Hollandse Held in Haarlem

 

Deze link is ook erg handig om een gehele data tijdlijn wil zien, om bijvoorbeeld te zien of je sensor goed werkt. Op de Hollandse Luchten kaart heeft de uurdata soms vertraging. En zoals Hester schrijft de vluchtige zaken zoals houtstook kun je beter zien. Verder, omdat het ongekalibreerde data is, reageert de site sneller.”

Gerard, Hollandse Held in Beverwijk en Heemskerk

 

We zijn heel benieuwd of jullie hiermee uit de voeten kunnen en wat voor interessante dingen  worden gevonden bij de analyse van deze data. Feedback kun je met ons delen via support [at] hollandse-luchten.org.

Heb je een interessante bevinding? Of zie je iets opvallends in de data? Deel het met ons en de andere leden van Hollandse Luchten op het SamenMeten forum!