Open data

In Hollandse Luchten verzamelen we met onze sensoren open data. Dit betekent dat iedereen toegang heeft tot deze data. Op deze pagina vindt je visualisaties, analyse tools en modellen van de sensordata. Hiermee kun je zelf een analyse maken van de sensordata. 

Voor een aantal tools is op deze pagina ook een uitleg of handleiding te vinden. Mocht je vragen hebben over het gebruik van de tools, dan kun je deze stellen tijdens een Hollandse Luchten bijeenkomst, op het forum, of via de Hollandse Luchten helpdesk.

Onderaan de pagina kun je de links vinden om de data te downloaden.

Data-analyse

Hollandse Luchten Kaart


De Hollandse Luchten kaart laat de data zien van alle Hollandse Luchten sensoren en officiële meetstations. Je kunt zelf eenvoudig data op de kaart bekijken en je eigen sensor vergelijken met andere sensoren.


Schaal: sensor
Frequentie data: per uur
Soort: citizen science sensoren, officiële meetpunten
Bronduiding: nee

Niveau: Simpel

Hollandse Luchten data-analyse Dashboard

Het Hollandse Luchten data-analyse dashboard kun je gebruiken om sensoren met elkaar te vergelijken. Je kunt zelf analyses doen over langere periodes. Het dashboard is niet bedoeld om actuele status van de sensoren te bekijken.

Schaal: sensor
Frequentie data: weergave per uur, update per 3 maanden
Soort: citizen science sensoren
Bronduiding: nee

Niveau: gemiddeld

Samen Meten Dataportaal (RIVM)

Het Samen Meten dataportaal geeft snel inzicht in de meest recente metingen van verschillende sensoren. Eventueel t.o.v referentiemetingen. Je kunt sensormetingen bekijken in heel Nederland en zien of er pieken zijn gemeten de afgelopen weken.

Schaal: sensor
Frequentie data: per uur
Soort: citizen science sensoren, officiele meetpunten, andere databronen
Bronduiding: nee

Niveau: gemiddeld

Samen Analyseren Tool (RIVM)

Met de Samen Analyseren Tool kun je sensordata van Samen Meten downloaden en ontdekken. Je kunt met deze tool de sensordata combineren met (ongevalideerde) referentie-meetdata (Landelijk Luchtmeetnet) en weergegevens (KNMI).

Schaal: sensor
Frequentie data: per uur
Soort: citizen science sensoren, officiele meetpunten
Bronduiding: nee

Niveau: gemiddeld

Know Your Air (SODAQ)


Het Know Your Air dataportaal laat metingen van alle SODAQ sensoren zien. Sensoren die mobiel worden ingezet en dus verplaatsen, zijn goed terug te zien op de kaart.




Schaal: sensor
Frequentie data: per 5 minuten, per uur, per 24 uur
Soort: citizen science sensoren
Bronduiding: nee

Niveau: simpel

Hollandse Luchten Realtime tool (RIVM)

De Realtime tool laat de 5 minuten waarden van alle Hollandse Luchten sensoren zien. Je kunt deze data gebruiken voor een nauwkeurig beeld van de lokale luchtkwaliteit.




Schaal: sensor
Frequentie data: per 5 minuten
Soort: citizen science sensoren
Bronduiding: nee

Niveau: simpel

GCN tool (RIVM)


GCN-tool geeft inzicht in lokale emissies en concentraties in de lucht. De tool geeft inzicht in aandeel van verschillende bronnen die bijdragen aan de luchtkwaliteit in Nederland.



Schaal: gemeente
Frequentie data: per jaar
Soort: officiële meetpunten, modelmatige berekeningen
Bronduiding: Ja (modelmatig berekend)

Niveau: moeilijk

TOPAS (TNO)


De TOPAS kaart is een interactieve kaart die fijnstrof bronnen differentieert naar sector (e.g. industrie, energie, saharazand) en naar land van herkomst. De tool geeft inzicht in hoe verschillende bronnen bijdragen aan de luchtkwaliteit in Europa.

Schaal: meetstation, stad
Frequentie data: per dag
Soort: officiële meetpunten, modelmatige berekeningen
Bronduiding: Ja (modelmatig berekend)

Niveau: moeilijk

Interactieve fijnstofkaart (TNO)

Op de interactieve fijnstofkaart is per gemeente te zien op hoeveel dagen de daggemiddelde advieswaarde van de WHO voor fijnstof in 2022 is overschreden.



Schaal: gemeente, provincie
Frequentie data: per jaar
Soort: officiële meetpunten, modelmatige berekeningen
Bronduiding: Nee

Niveau: Simpel

Luchtmeetnet

Via het Luchtmeetnet kun je data bekijken van officiële meetstations. Ook kun je hier de data bekijken van de Palmes buisjes die stikstofdioxide (NO2) meten en opgehangen zijn voor Hollandse Luchten. Je kunt ook de verwachte luchtkwaliteit voor morgen en overmorgen bekijken.

Hollandse Luchten data-analyse dashboard (historische data)

Op dit dashboard vind je alle historische data van de HoLu-sensoren (de sensor die in de pilot van Hollandse Luchten werd gebruikt) tussen september 2019 en november 2022.

GLIMI portal

In februari 2023 is Hollandse Luchten van start gegaan met een pilot Geluid Meten in Gooise Meren en de BEL-combinatie. Zes geluidssensoren meten het geluid. Doe je mee met de pilot? Dan kun je in het GLIMI portal jouw geluidsbeleving bijhouden.

GLIMI: objectieve meetwaarden van geluid

Bekijk hier de objectieve meetwaarden van geluid in de Gooi- en Vechtstreek. In de uitleg vind je ook de inlogcode.

Atlas Leefomgeving

Op de Atlas Leefomgeving vind je verschillende kaarten over de leefomgeving zoals geluid, luchtkwaliteit en hitte. Ook kun je checken hoe jouw leefomgeving scoort.

Spot de Gifwolk

Op deze website van actiegroepen FrisseWind.nu en Greenpeace Nederland vind je de meldingen die mensen thuis hebben gedaan over verdachte wolken of brand op het terrein van Tata Steel.

Fijnstofvoorspelling van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service

Copernicus: Voorspellingen van luchtkwaliteit

Met behulp van dit Europese project zie je een voorspelling van luchtvervuiling, het is een soort buienradar voor luchtkwaliteit. Onderaan de pagina kan je kiezen voor de stof in de lucht die je wil zien, fijnstof (PM 2.5) en stikstofdioxide (nitrogen dioxide) zijn stoffen die wij ook met Hollandse Luchten meten.

De Stookwijzer

Het stoken van een vuurtje kan gezellig zijn, maar het kan overlast geven voor je buren. En het is helaas ook schadelijk voor gezondheid en zorgt voor luchtvervuiling. De stookwijzer geeft aan wanneer en waarom je beter wel of niet kunt stoken.

Data downloaden

De data is voor iedereen toegankelijk om te downloaden, zelf data-analyses op toe te passen of te visualiseren. Via de onderstaande links vind je informatie over hoe je data kunt downloaden of opvragen via de SamenMeten API. De Hollandse Luchten kaart is een React applicatie en maakt gebruikt van Mapbox GL JS, Deck.gl en Recharts. Bekijk de code op Waags GitLab.