Community AI-tool signaleert verdachte wolken

Inwoners van de regio IJmond, de actiegroep Frisse Wind en Greenpeace hingen in 2022 drie camera’s op om luchtvervuiling door Tata Steel te monitoren. Deze camerabeelden zijn openbaar te bekijken. Zo kunnen mensen de beelden handmatig checken op verdachte wolken, maar dat kost veel tijd.

Met de ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie (AI) kan dat proces geautomatiseerd worden. Waag Futurelab en computerwetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) onder leiding van Yen-Chia Hsu nodigden inwoners van de IJmond uit om een community AI-tool te ontwerpen. Een aantal bewoners die lid zijn van Hollandse Luchten werkten mee aan de tool. De AI-tool maakt gebruik van de openbare camerabeelden en helpt bewoners om verdachte rookwolken te signaleren.

Labelen van data

Bewoners konden meebeslissen over het labelen van de data. Oftewel, het nauwkeurig bepalen wat een verdachte wolk is. Het systeem laat een foto zien met een vierkante markering rond de verdachte wolk. Bewoners kunnen deze markering aanpassen, om het systeem nauwkeuriger te maken. Doordat de gemeenschap data labelt en zo een training dataset opstelt, hebben mensen invloed op welke keuzes het model maakt.

Jos, inwoner van regio IJmond en lid van Hollandse Luchten, was aanwezig bij de workshop. “Er werd goed uitgelegd hoe zo’n wolk herkend wordt. Een computer kan niet zien en herkent zelf geen beelden. De parameters die gebruikt worden voor herkenning hebben we besproken.”

Aan de hand van de input van de bewoners wordt de tool aangepast. De AI-tool kan burgerwetenschappers helpen met onderzoek naar luchtvervuiling: zij kunnen de gesignaleerde wolken combineren met andere data, zoals fijnstofmetingen en windrichting.

Help mee

Je kunt nu helpen met het labelen van de data, daarmee draag je bij aan het verbeteren van het AI-tool. Help mee met het signaleren van verdachte wolken.
Hoe je dat kunt doen lees je in de uitleg over het labelen van data

Wat is een verdachte wolk?

De UvA traint de AI-tool om zwarte, gele, oranje of bruine wolken te herkennen. De kleur van een wolk geeft een indicatie van welke gassen of stoffen er in de wolk zitten. De kleuren zwart, geel, oranje en bruin geven een aanwijzing dat er schadelijke stoffen in de wolk kunnen zitten. In dit project wordt er niet gemeten welke stoffen of gassen er precies in de wolken zitten.

De website www.ijmondcam.multix.io wordt beheerd door de Uva.