Aanvullen database met SD-kaart data eerste lichting sensoren

Aanstaande juni hebben we op veel plekken een jaar gemeten. Eind vorig jaar keken we in deze blogpost terug op de eerste fase van het project. Naast het leerproces rondom het prototype van de HoLu-sensorkits vertelden we hoe het opzetten van het LoRa netwerk een uitdagend proces is. En op sommige plekken nog steeds een uitdaging is. Om verschillende redenen waren sensorkits soms offline, voor korte periodes van een paar minuten tot dagen of zelfs weken. In juli en augustus 2019 zorgde een netwerkstoring bij netwerkleverancier The Things Network ervoor dat de meeste sensorkits in IJmuiden en Beverwijk offline waren. 

Als een sensor voor een bepaalde tijd offline is, wordt de data niet doorgestuurd naar de server. Hierdoor zijn er gaten ontstaan in de beschikbare data voor analyse. Het goede nieuws is dat alle metingen te allen tijde worden opgeslagen op de SD-kaart (geheugenkaart) in de sensorkit, dus ook als een sensor tijdelijk offline is. Dit kon je o.a. zien aan de grijze kleur van de sensorkit op de kaart.

Om een zo volledig mogelijke data analyse te kunnen doen, is het dan ook waardevol om de database aan te vullen met de data uit de periode dat de meeste gaten zijn gecreëerd. Daarom willen we de data van de SD-kaarten verzamelen van de sensoren die in het begin van het project (zomer 2019) zijn uitgedeeld. De gaten in de data van de sensoren die later in het project zijn uitgedeeld (december 2019 en februari 2020) zijn minimaal en zullen geen grote impact op de data analyse hebben. 

We vragen jullie daarom om jouw sensordata van de SD-kaart uit jouw sensorkit naar ons toe te sturen. Het RIVM zal proberen om met terugwerkende kracht een kalibratie toe te passen op de data. Deze gekalibreerde data wordt vervolgens aan de database gevoegd. 

Bekijk hier het stappenplan over hoe je data van de SD-kaart naar ons toe kunt sturen.

We ontvangen de data graag uiterlijk donderdag 30 april

Veelgestelde vragen 

  • Wat gebeurt er met de data van mijn SD-kaart nadat ik deze heb verstuurd?
    De data wordt verwerkt door het RIVM in hun kalibratiesoftware en wordt gebruikt om de gaten in de database aan te vullen.
  • Kan ik mijn geformatteerd ruwe data terugkrijgen?
    Ja dat kan, stuur een mail naar: hollandse-luchten-sd@waag.org

  • Waarom wordt de data uit de SD-kaarten van de sensoren in Kogerveld niet verzameld?
    De sensoren in Kogerveld hangen pas vanaf februari 2020. Daarom hebben de sensoren geen last gehad van netwerk storingen. Dat betekent dat er genoeg data is voor dit gebied.