Geluid meten in de Gooi en Vechtstreek

In februari 2023 is Hollandse Luchten van start gegaan met een pilot Geluid Meten in Gooise Meren en de BEL-gemeenten. Binnen deze pilot maken we de kwaliteit van de geluidsomgeving inzichtelijk. We werken niet alleen met het meten van objectieve geluidsniveaus (decibellen) maar we verzamelen ook de geluidsbelevingen van bewoners. Deze pilot is onderdeel van het GLIMI-project en duurt van februari tot en met juli 2023. 

Tijdens de startbijeenkomst hebben we gezamenlijk een meetplan opgesteld. Daarin zijn de locaties bepaald voor de plaatsing van de geluidsmeters op basis van de interesses van de aanwezige bewoners. Misschien heb je ze al gezien, want begin van deze maand (maart 2023) zijn de meters opgehangen. Naar ons genoegen konden we naast de initiële vier meters, nog twee extra geluidsmonitoren installeren!

De zes geluidsmonitoren hangen nu bij:

  • Patrijzenhof, Eemnes
  • Herdershoeve, Laren
  • Brinklaan, Bussum
  • De Blauwe Wereld, Muiden
  • Amersfoorsteweg/Godelindeweg, Naarden
  • Kogge, Blaricum

De precieze locaties zijn te vinden op de webportal van GLIMI. De geluidsmonitoren zullen gedurende de meetperiode van deze pilot continu geluid gaan meten. Deze objectieve geluidsdata worden verwerkt en opgeslagen door Munisense. Vervolgens wordt hier een ‘signaalanalyse’ over gemaakt, door middel van de soundscape software van SoundAppraisal. Opname van audio gaat geheel via de privacywetgeving en audiobestanden worden na 3 weken verwijderd, dan blijven enkel de visualisaties van die metingen over.

Geluidsbeleving melden
Nu alle geluidsmeters zijn geïnstalleerd met de GLIMI-software, zijn de meetpunten zichtbaar in de webportal en kunnen jullie beginnen met het rapporteren van jullie geluidsbeleving! Maar hoe kun je nu je geluidsbeleving melden? Lees daarvoor het stappenplan, dat je onder aan deze pagina kunt vinden. 

Inzage objectieve meetdata
Via de extra webportal van Munisense hebben geïnteresseerden nu ook inzage in de objectieve meetwaarden van alle geluidsmonitoren in de Gooi- en Vechtstreek. Onderaan dit bericht vind je een document met informatie over deze portal. In het document staat uitgelegd hoe je kunt inloggen en welke stappen er nodig zijn om op de relevante pagina’s terecht te komen en hoe deze te lezen zijn. 

Luisterwandelingen in juni
Richting het einde van de meetperiode organiseren we een aantal luisterwandelingen. Deelnemers en andere bewoners uit de onderzoeksgebieden (binnen Hollandse Luchten zijn dat de Gooise Meren en de BEL-gemeenten) kunnen deze wandelingen bijwonen.

Tijdens deze luisterwandelingen gaan we samen op stap in de buurt om actief te luisteren naar de omgeving. Het doel van deze wandeling is om dieper te duiken in de geluidsbeleving: die van onszelf én die van de ander. Samen met bewoners, geluidsexperts en ambtenaren van de desbetreffende gemeente reflecteren we op vragen zoals:
Hoe klinkt de omgeving en welke geluiden zijn hierin dominant of juist subtiel aanwezig? Welke geluiden vinden we prettig? Welke geluiden vinden we storend? En waarom? Of wanneer? Hoe kunnen we de geluidsbeleving en daarmee de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren?

De wandeling zal naar schatting 1 tot 1.5 uur duren en niet langer zijn dan 3 kilometer. De startlocatie, aanvangstijden en de routes van de wandelingen worden nog besloten, maar wel kunnen we alvast de data met jullie delen.

Gooise Meren

  • Muiden: zaterdag 3 juni 2023 (ochtend)
  • Bussum: zaterdag 3 juni 2023 (middag)

BEL-gemeenten

  • Laren: zaterdag 10 juni 2023 (ochtend)
  • Eemnes: zaterdag 10 juni 2023 (middag)

Zodra de definitieve tijden en locaties van de luisterwandelingen bekend zijn, worden deze als evenementen op de Hollandse Luchten website gepubliceerd. Schrijf je daarom in voor de Hollandse Luchten nieuwsbrief om deze niet te missen! 

Hoe meld je jouw geluidsbeleving?

Download het stappenplan voor het melden van geluidsbelevingen in het GLIMI webportaal.

Hoe bekijk je de objectieve meetwaarden?

Download de gebruikershandleiding van de Munisense portal voor inzage in de objectieve meetdata van de geluidsmonitoren.