Oplossing voor het buiten monteren van de SODAQ air. CC BY-NC-ND Annabel Thomas, Waag, 2022

Maakmiddag regenbestendig maken SODAQ air

Meetgroepen uit de IJmond komen samen om een oplossing te bedenken voor het buiten monteren van de SODAQ Air

Op 23 november kwamen een aantal leden van de meetgroepen in de IJmond samen om te bekijken hoe we de SODAQ air sensor buiten kunnen monteren als er geen afdakje is om de sensor onder op te hangen. De sensor moet om buiten te hangen continu aan de stroom verbonden zijn, maar de USB-aansluiting op de sensor is niet waterdicht. Daarom moet hij onder een afdakje hangen.  Omdat niet iedereen een goede plek met een afdakje heeft, gingen we in de Broedmachine in Beverwijk aan de slag met de kappen van de oude HoLu sensorkits. 

 

Dit is de uiteindelijke simpelste oplossing geworden! Met dank aan inspiratie van Angela op de bijeenkomst in de IJmond, en een stukje bezemsteel.

Oplossing voor het buiten monteren van de SODAQ air. CC BY-NC-ND Annabel Thomas, Waag, 2022

 

Onderstaande oplossing met de montage van de sensorkit in een afvoerbuis is gemaakt door Hollandse Held Gerard van Zelst. Deze moest boven op een school bevestigd worden, waar veel last is van wind en regen.

Hollandse Held Gerard had eerder een SODAQ Air in de omhuizing van een oude HoLu gemaakt, inclusief de grondplaat. Er waren vragen over de hoeveelheid fijnstof die door deze constructie in de sensor terecht zou komen, dus hebben we een kleine test opgezet.

We hebben gemeten of de sensoren beiden aangeven dat de leden van de Broedplaats hun sigarettenrook richting de sensoren blazen. We merkten dat de rook vooral in de overkapte sensor terecht kwam, omdat die dichterbij de rokers stond en de sigarettenrook snel vervloog. Echter, toen er file ontstond op de Parallelweg, tijdens de maaksessie, meten de sensoren gelijke waarden.

 

CC BY-NC-ND Annabel Thomas, Waag, 2022

Als de sensor eenmaal onder de kap bevestigd is, kan je hem met bijvoorbeeld een hoeklijn ophangen.

Gerard heeft naar aanleiding van de maakmiddag ene montagehandleiding gemaakt voor de SODAQ Air als je geen afdakje hebt. Deze vind je hier onder.