Handleiding beschikbaar voor de Samen Analyseren Tool

Vorig jaar heeft het RIVM de Samen Analyseren Tool ontwikkeld, een interactieve tool voor eenvoudige datavisualisatie van luchtkwaliteitssensoren.

Op het Samen Meten dataportaal zie je – naast een actueel beeld van alle sensoren – ook hoe de luchtkwaliteit varieerde over de afgelopen zeven dagen. Maar vaak wil je nog veel meer weten. Bijvoorbeeld of de luchtkwaliteit doordeweeks slechter is dan in het weekend, of hoe de luchtkwaliteit afhangt van de windrichting.

Om dit soort vragen te beantwoorden moet je de sensordata analyseren. Deze analyse is niet altijd eenvoudig. Om een eerste stap daarin te zetten, heeft het RIVM de Samen Analyseren Tool ontwikkeld: een interactieve tool om de data met een paar klikken op verschillende manieren te laten zien en zo verschillende vragen te onderzoeken. De huidige tool is een prototype, er wordt nog volop aan gewerkt. 

De tool wordt door veel Hollandse Luchten deelnemers gebruikt. Jullie feedback is erg waardevol en heeft al tot een aantal aanpassingen geleid.

Zo is de tool sinds een aantal maanden opensource, zodat ook de analysemethode voor de liefhebbers beschikbaar is om aan te sleutelen. De broncode van de Samen Analyseren Tool staat daarom op GitHub. Wil jij een bijdragen leveren aan de tool? Dat kan! Met een GitHub account kun je de tool aanpassen aan je persoonlijke wensen (volgens de GPL v3 licentie).

Na vele verzoeken is er nu ook een handleiding van de tool beschikbaar. Bekijk hier de handleiding