Het dashboard in power BI

Dashboard om zelf data te analyseren staat online!

Analyseer nu zelf de Hollandse Luchten data met het Hollandse Luchten data-analyse dashboard!

Je hebt hem waarschijnlijk al tijdens de data-analyse bijeenkomst voorbij zien komen: het Power BI Dashboard. Dit innovatieve dashboard stelt gebruikers in staat om de fijnstofdata van Hollandse Luchten te analyseren en te vergelijken. Voorheen werd het dashboard alleen gedemonstreerd tijdens data-analyse bijeenkomsten, waar een data-analist de bediening in handen had. Maar nu kunnen de leden van Hollandse Luchten zelf de touwtjes in handen nemen!

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de data van Hollandse Luchten, is het nu mogelijk om gebruik te maken van het Hollandse Luchten data-analyse dashboard. Je kunt er ook via de knop ‘open data’ in de menubalk naar navigeren. Onderaan dit artikel vind je een werkblad met een vragenlijst die je kunt volgen om het dashboard uit te proberen. Daaronder vind je de powerpoint met de uitleg van het dashboard en de antwoorden op de vragen uit het werkblad. 

Deel je feedback
Het Hollandse Luchten data-analyse dashboard is nog in ontwikkeling en we waarderen alle feedback over mogelijke verbeteringen of onnauwkeurigheden. We nodigen je uit om feedback te geven via het Samen Meten Forum in het bericht: Data Analyse Dashboard nu openbaar toegankelijk.

Data
We zijn ons ervan bewust dat nog niet alle data van alle sensoren is ingeladen, zoals bijvoorbeeld in Hilversum. We werken eraan om dit op te lossen, maar we willen graag dat gebruikers eventuele ontbrekende sensoren blijven melden op het forum! Momenteel bevat het dashboard gegevens tot en met 16 april. Elk kwartaal zal er een update plaatsvinden om nieuwe gegevens in te laden.

De ontwikkeling van het Hollandse Luchten data-analyse dashboard
Het Hollandse Luchten dashboard (gemaakt in Power BI) is het resultaat van de samenwerking binnen de Data Science Werkgroep van Hollandse Luchten. Het dashboard is ontwikkeld door Hedy te Rietmole en Mark Verschuren van Aethics, in samenwerking met Smart City Haarlem en het team van Hollandse Luchten en is gebaseerd op het eerdere werk van datawetenschapper Gerda Edelman van de provincie Noord-Holland. Meer informatie over de samenwerkingsstructuur en de verschillende werkgroepen binnen Hollandse Luchten wordt uitgelegd in het filmpje Wat is Hollandse Luchten. Het gaat vanaf 5.27 minuut over partners, en vanaf 7.05 minuut over de werkgroep Data Science.